02.02.2011. / 13:29

Autor: Hina

Sarkozy i Westerwelle žele brzu i mirnu tranziciju u Egiptu

Njemačka je u utorak objavila naputak u kojemu turistima ne preporuča putovanje u bilo koji dio Egipta, nakon čega su turoperatori otkazali sva putovanja do sredine veljače

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy želi "brzu" i "mirnu" tranziciju u Egiptu, a njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pohvalio je spremnost predsjednika Mubaraka da omogući "političku obnovu" zemlje, izvijestila je agencija France Presse.

"Nakon govora predsjednika Mubaraka, predsjednik Nicolas Sarkozy opetuje želju da konkretan proces tranzicije počne što prije i omogući da se odgovori na zahtjev za promjenu i obnovu koji je narod snažno izrazio", ističe se u priopćenju francuskog predsjedništva.

"Predsjednik poziva sve egipatske dužnosnike da učine sve kako bi taj važan proces protekao bez nasilja", dodaje Elizejska palača.

"Francuska, koju s Egiptom vezuje dugogodišnje i iskreno prijateljstvo, opetuje svoju potporu težnjama Egipćana za slobodnim, demokratskim i pluralnim društvom. Ona će biti uz sve one koji žele sačuvati mir i dostojanstvo u izražavanju i ispunjavanju tih legitimnih težnja", zaključuje.

Njemački ministar vanjski poslova Guido Westerwelle izrazio je u srijedu zadovoljstvo što Hosni Mubarak "želi utrti put političkoj obnovi" u zemlji.

"Dobro je što predsjednik Mubarak želi utrti put političkoj obnovi. Sada treba vidjeti kakvu ulogu želi i može imati", rekao je za radio Bayerischer Rundfunk.

"Iznimno je važno da se riječi pretoče u djela", dodao je. Ali "mi, Nijemci i Europejci, ne odlučujemo: o tome tko treba vladati odlučuje sam egipatski narod".

"Pokušavamo ne biti sudci u tom procesu", ali "nastojimo činiti sve kako bi miran proces pratio prijelaz prema demokraciji", kazao je Westerwelle.

Njemačka je u utorak objavila naputak u kojemu turistima ne preporuča putovanje u bilo koji dio Egipta, nakon čega su turoperatori otkazali sva putovanja do sredine veljače.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika