02.02.2011. / 19:06

Autor: Nacional.hr

Bivši britanski tajnik Straw svjedočio pred Iračkom komisijom o invaziji na Irak

Komisija je počela istraživanje i ispitivanje odgovornih u studenom 2009. godine, kako bi se ispitalo jesu li ispunjeni sve zakonski zahtjevi i uvjeti prije početka rata u Iraku 2003. godine

Bivši tajnik Velike Britanije za vanjske poslove Jack StrawBivši tajnik Velike Britanije za vanjske poslove Jack StrawBivši tajnik za vanjske poslove Velike Britanije, Jack Straw, rekao je Iračkoj komisiji kako je neprestano upozoravao tadašnjeg premijera Tonya Blaira kako je zalaganje za promjenom vlasti u Iraku nezakonito, izvještava portal lasvegassun.com.

Straw, koji je na toj funkciji bio od 2001. do 2006. godine, izjavio je istražiteljima kako se je 'vrlo jasno držao tog mišljenja'. Bilo je ovo njegovo drugo pojavljivanje pred peteročlanom komisijom, kojoj je ovo zadnje javno zasjedanje. Kazao je kako Blairov kabinet nije otkrivao detalje rasprave prije nego što se je odluka stavila pred parlament na glasanje.

Dodaje kako je bilo velike uznemirenosti između ministara oko namjera tadašnjeg predsjednika SAD-a Georgea Busha u mjesecima koji su prethodili sukobu. Komisija je počela istraživanje i ispitivanje odgovornih u studenom 2009. godine, kako bi se ispitalo jesu li ispunjeni sve zakonski zahtjevi i uvjeti prije početka rata u Iraku 2003. godine.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika