02.02.2011. / 17:39

Autor: Nacional.hr

Znanstvenici osmislili "plašt nevidljivosti" koji može "sakriti" predmete

Dr. Zhang tvrdi da je ovo ipak veliki korak naprijed jer su sada znanstvenici uspijeli sakriti predmet koji je vidljiv ljudskim okom, poput spajalice ili igle, dok to prije nije bilo moguće

"Plašt nevidiljivosti" mogao bi postati stvarnost (Foto: Warner Bros)"Plašt nevidiljivosti" mogao bi postati stvarnost (Foto: Warner Bros)Britanski i danski znanstvenici tvrde da su otkrili "plašt nevidljivosti" koji može sakriti manje predmete. "Plašt" je napravljen od kalcitovog kristala i izum je fizičara sa Sveučilišta u Birminghamu, Imperial Collegea iz Londona i Tehničkog sveučilišta iz Danske, prenosi portal Orange news.

Tim fizičara, predvođen Dr. Shuang Zhangom sa Sveučilišta u Birminghamu, postavio je na ogledalo dva trokutasta komadića kalcitovog kristala. Svjetlost koja ulazi u kristale razdvaja se na dvije zrake koje putuju različitom brzinom i u različitim smjerovima čineći predmete ispod plašta nevidljivima. No pošto su kristali mali, mali su i predmeti koje se može učiniti nevidljivima, pa se znanstvenici nadaju da će pronaći način na koji bi sakrili i veće predmete.

Dr. Zhang tvrdi da je ovo ipak veliki korak naprijed jer su sada znanstvenici uspijeli sakriti predmet koji je vidljiv ljudskim okom, poput spajalice ili igle, dok to prije nije bilo moguće. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika