03.02.2011. / 13:49

Autor: Hina

New York zabranio pušenje u gradskim parkovima i na plažama

Po Bloombergovim riječima, novi zakon nastavak je borbe koja je počela prije devet godina zabranom pušenja u kafićima i restoranima

Gradsko vijeće New Yorka odobrilo je zakon koji zabranu pušenja proširuje i na gradske parkove, plaže i druge pješačke zone poput Times Squarea.

"Ovo ljeto Njujorčani koji odu u parkove i na plaže zbog svježega zraka i zabave, udisat će još čišći zrak i sjediti na plaži na kojoj neće biti opušaka, rekao je gradonačelnik Michael Bloomberg u srijedu nakon glasovanja.

"Izglasavanjem zabrane pušenja u svih 1700 gradskih parkova i na 23 kilometra plaža, gradsko nam vijeće pomaže zaštititi Njujorčane, a osobito djecu koja boluju od astme, od štetnog utjecaja pasivnog pušenja".

Novi je zakon usvojen s 36 glasova za i 12 protiv, a stupit će na snagu tri mjeseca pošto ga gradonačelnik potpiše. Za prekršitelje predviđena je kazna od pedeset dolara.

Po Bloombergovim riječima, novi zakon nastavak je borbe koja je počela prije devet godina zabranom pušenja u kafićima i restoranima.

"U zadnjih smo devet godina postigli da više od 350 tisuća ljudi prestane pušiti, pa Njujorčani žive 19 mjeseci duže nego 2002., rekao je.

Borci za prava pušača prosvjeduju protiv nove mjere koju opisuju kao zadiranje u osobne slobode. No predsjednica gradskoga vijeća Christine Quinn kaže da zakon štiti zdravlje građana.

"Statistika ne laže: pasivno pušenje ubija", rekla je. "Ovaj zakon pomaže da svi Njujorčani mogu slobodnije disati i udisati čišći zrak. Nitko ne bi smio biti osuđen na udisanje smrtonosnog cigaretnog dima u parku ili na plaži".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 03.02.11. 21:46

Prestati s pušenjem za neke je ludost, za druge nedosanjani san, a treći se čudom čude kako netko može biti tako neodgovoran prema svome tijelu. http://www.gricni.com/zasto-a-zasto-ne


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika