04.02.2011. / 13:07

Autor: Nacional.hr

Nakon razornog ciklona, u australski Queensland stigla pomoć i spasioci

Gradovi Mission Beach i Cardwell još uvijek su odsječeni, Cardwell je bio poplavljen i vjerojatno najpogođeniji olujom

Prizor s ulica australske države Queensland (Reuters)Prizor s ulica australske države Queensland (Reuters)Tisuće australskih vojnika, policajaca i zaposlenika hitnih službi poslani su u gradove na sjeveroistočnoj obali države Queensland, kako bi pomogli unesrećenima, raskrčili ceste i ruševine kuća, izvještava BBC. Potvrđena je i prva žrtva ciklona pete kategorije imena Yasi, radi se o 23-godišnjem muškarcu. Teške kiše i iznenadne poplave ometaju napore spasitelja. Struje još uvijek nema oko 150 000 domova.

Zamjenik premijerke Australije Wayne Swan izjavio je, nakon polusatnog obilaska grada Tullya, kako grad izgleda kao 'ratna zona'. Premijerka države Queensland Anna Bligh rekla je kako će možda 'sljedećih dana biti tužnih vijesti'. Dodaje kako usprkos velikoj materijalnoj šteti 'nije bilo većih ljudskih žrtava' te kako je to 'veliko olakšanje'. Oko 4 000 vojnika i 600 policajaca i službenika hitnih službi nalazi se u državi, 3 000 tona hrane i ostale pomoći došlo je brodom u Townsville. Oko 7 000 ljudi je u prihvatnim centrima, dok su tisuće u svojim razrušenim domovima bez vode i struje. Komunikacijske veze će biti uspostavljene uskoro.

Dužnosnici pozivaju na pribranost dok ne dođu spasioci. Gradovi Mission Beach i Cardwell još uvijek su odsječeni, Cardwell je bio poplavljen i vjerojatno najpogođeniji olujom. Stotine milijuna dolara izgubljeni su, nakon što su uništene plantaže šećera i banana. Još je rano za izračun ukupne materijalne štete, no predviđa se kako će izvoz šećera opasti za 20 posto. Australija je treći najveći izvoznik šećera na svijetu, nakon Brazila i Tajlanda.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika