04.02.2011. / 17:51

Autor: Hina

Srbijanska oporba najavila za sutra veliki skup u Beogradu

Predsjednik vodeće srbijanske oporbene stranke, Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić u petak je pozvao građane Srbije na veliki miting koji ta stranka, u suradnji s nekoliko manjih oporbenih stranaka, organizira u subotu u Beogradu tražeći izvanredne parlamentarne izbore.

Tomislav NikolićTomislav NikolićPredsjednik vodeće srbijanske oporbene stranke, Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić u petak je pozvao građane Srbije na veliki miting koji ta stranka, u suradnji s nekoliko manjih oporbenih stranaka, organizira u subotu u Beogradu tražeći izvanredne parlamentarne izbore.

Nikolić je kazao kako će na osiguranju skupa biti angažirano gotovo 10 tisuća ljudi te da će miting biti apsolutno siguran. Mediji su proteklih dana ukazivali na mogućnost da skup bude zloupotrebljen te da budu izazvani neredi.

"Svima koje pozivamo na skup, a to su svi građani Srbije, poručujemo da dođu pokazati koliko nas ima koji smo ogorčeni, nezadovoljni, spremni izvršiti promjene u Srbiji, istaknuti zahtjeve i rokove i da tek poslije toga, ovisno o tome kako se vlast bude ponašala prema našim zahtjevima, odredimo novo vrijeme za novi miting s koga se nećemo razilaziti dok zahtjevi ne budu ispunjeni", rekao je Nikolić u jednoj od najava mitinga.

Izražavajući očekivanje da će na skup doći velik broj ljudi, dodao je kako će to konačno biti prilika "da Beograd vidi kako izgledaju gandijevski prosvjedi u Srbiji" te da od organizatora ne treba očekivati izazivanje nemira.

Beogradski dnevnik "Politika" prenio je kako organizatori očekuju da će se u središtu Beograda u subotu okupiti od 50 do 70 tisuća građana, dok je u službenom zahtjevu policiji za odobrenje skupa navedeno kako se očekuje njih oko 30 tisuća.

U procjeni rizika će se, kako je naveo taj list, posebna pozornost posvetiti navijačkim skupinama koje skup mogu zloupotrijebiti skup kako bi iskazale nezadovoljstvo presudama nedavno izrečenim optuženima za ubojstvo francuskog navijača Bricea Tatona.

Na posljednjem većem javnom skupu u sukobima oko 6000 protivnika tada održane gay parade i policije u Beogradu je 10. listopada privedeno oko 250 izgrednika te ozlijeđeno oko 150 policajaca, a prema riječima gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa počinjena je šteta u vrijednosti većoj od milijun eura.

Srpska napredna stranka (SNS) nastala je krajem listopada 2008. godine od nekadašnjih članova Srpske radikalne stranke (SRS), čiji je predsjednik Vojislav Šešelj, a koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Tomislava Nikolića nakon njegova sukoba sa Šešeljem.

Prema rezultatima istraživanjima javnog mnijenja koji se povremeno pojavljuju u medijima, SNS je na glasu kao najjača oporbena stranka i glavni konkurent Demokratskoj stranci koja je stožerna stranka aktualne vladajuće koalicije.

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika