04.02.2011. / 20:01

Autor: Hina

Strah od kaosa: EU traži mirnu tranziciju u Egiptu

Čelnici Europske unije, okupljeni na summitu u Bruxellesu, pozvali su u petak egipatske vlasti da prihvate legitimne težnje naroda, da se suzdrže od nasilja i da s tranzicijom započnu odmah.

Čelnici Europske unije, okupljeni na summitu u Bruxellesu, pozvali su u petak egipatske vlasti da prihvate legitimne težnje naroda, da se suzdrže od nasilja i da s tranzicijom započnu odmah.

"Europska unija poziva egipatske vlasti da ispune težnje egipatskog naroda političkim refromama, a ne represijom. Sve strane trebaju pokazati suzdržanost i izbjeći nasilje te početi urednu tranziciju prema vladi sa širokom potporom. Europsko vijeće ističe da tranicija mora započeti odmah", stoji u zaključcima Europskog vijeća, tijela koje okuplja čelnike zemalja članica Europske unije.

U izjavi koju su čelnici prihvatili ne spominje se uloga egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka ni treba li on ostati do kraja mandata koji istječe u rujnu ove godine. Mubarak je najavio da se neće više kandidarati nakon isteka sadašnjeg mandata u rujnu, dok prosvjednici traže njegov odlazak odmah.

Catherine Ashton (Reuters)Catherine Ashton (Reuters)Čelnici ističu da "demokratske težnje građana treba rješavati dijalogom i političkim reformama uz puno poštivanje ljudskih prava i temeljnh sloboda te slobodnim i poštenim izborima".

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton otputovat će u sljedećih nekoliko dana u Kairu, gdje će se sastati s potpredsjednikom Omarom Suleimanom kako bi razgovarala o tome kako EU može pomoći u procesu tranziciji i u pripremama za izbore.

EU inzisitra na "urednoj tranziciji" u Egiptu, bojeći se kaosa koji bi mogao nastati dođe li do vakuuma u prijenosu vlasti.

"Mi smo jasno poručili Egiptu da mora poduzeti korake u smjeru jasne, transparetne i vjerodostojen tranzicije", rekao je britanski premijer David Cameron po dolasku na summit.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 04.02.11. 22:48

Ljudski rod nije u stanju stvoriti uravnoteženi poredak.Egoizam i lažne religije drže svijet podjeljen na nepomirljive sfere.Egoizam je zaista "do neba" a zaklinjanje u božije zakone i ljubav prema Bogu je čisto licemjerje i lažno svjedočenje Boga.Rezultat takvih politika mora dovesti do urušavanja ljudskog roda.Filozofi su živjeli i umrli pokriveni besmislom .Dano nam je na slobodnu volju ali su proturiječnosti tako velike da jednostavno nemamo šanse.Apokalipsa neće doći izvana,ona će doći urušavanjem cijeloga ljudskog roda.Zahvaljujući ljudskoj pohlepi i gluposti.


registracija
11/1/10

fluid, 04.02.11. 22:51

Amerika,Engleska,Njemačka,Francuska i ostali najrazvijeniji,savladaše tehniku i materijalističke vrijednosti.Odsustvo duševnosti i socijalne pravednosti za druge i slabije,mora rezultirati ovakvim razvojem situacije na svjetskoj razini.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika