07.02.2011. / 19:36

Autor: Nacional.hr

Udruga Telekom: 'Problem s talijanskim TV signalima proširit će se na cijelu hrvatsku obalu'

Udruga Telekom traži od države da mogući praćenje digitalnih televizijskih programa svojim građanima u Istri

Đuro Lubura, predsjednik udruge TelekomĐuro Lubura, predsjednik udruge TelekomUdruga Telekom pozvala je Republiku Hrvatsku da omogući nesmetano praćenje digitalne zemaljske televizije gledateljima u Istri koji već dva mjeseca zbog digitalnih signala iz Italije imaju problema s prijamom hrvatskih programa.

U udruzi ističu kako je moguće očekivati probleme u cijelom priobalnom pojasu Hrvatske kako tijekom sljedećih mjeseci bude napredovala digitalizacija u Italiji.

Ističu kako je Hrvatska "dodjelom koncesija televizijskim nakladnicima (TV kuće, nacionalne i lokalne) i naplatom naknada za njihovo korištenje preuzela obvezu omogućiti im da svoj program emitiraju na području za koje im je koncesija dodijeljena". Dodaju i kako je tvrtka Odašiljači i veze d.o.o. uložila znatna sredstva u izgradnju mreže digitalnih televizijskih odašiljača, a državi također plaća naknadu za uporabu dodijeljenih im frekvencija pa im Hrvatska mora jamčiti neometano korištenje.

"Poseban problem imaju građani na ometanim područjima, uskoro na gotovo cijeloj hrvatskoj obali. Država je propisala da moraju plaćati RTV naknadu i stoga im mora jamčiti neometano gledanje hrvatskih zemaljskih televizijskih programa", ističu u udruzi.

Naglašavaju kako "svojim nekorektnim ponašanjem suprotnim međunarodnim dogovorima Italija svakodnevno pričinja veliku štetu televizijskim nakladnicima, tvrtki Odašiljači i veze, a posebno hrvatskim građanima".

Upravo zato od Hrvatske traže da "od operatora elektroničkih komunikacijskih usluga (telekomunikacijskih operatora) zatraži ponudu za pakete IP televizije i satelitske televizije (MaxTV, B.net i drugi) koji bi uključivali samo televizijske programe koji se emitiraju u zemaljskoj digitalnoj televizijskoj mreži i o svojem trošku ih, potpuno besplatno za građane, omogući koristiti svima koji su ometani gledati zemaljsku digitalnu televiziju" te svim oštećenim tvrtkama nadoknaditi štetu koja im je nastala "jer država nije u mogućnosti jamčiti im korištenje onoga što joj kroz naknadu plaćaju".

Vezane vijesti

Vipnet predstavio digitalnu televiziju – Vip TV

Vipnet predstavio digitalnu televiziju – Vip TV

Adrian Ježina, dosadašnji predsjednik Uprave B.neta, novi je član proširene Uprave Vipneta, zadužen za novoosnovani Vipnetov Sektor multimedije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika