08.02.2011. / 11:18

Autor: Deutsche Welle

Poslovne veze s Đukanovićem: Sprema li Mubarak novi dom u Crnoj Gori?

Egipat je, inače, jedna od zadnjih država koju je u svojstvu predsjednika vlade Crne Gore posjetio Milo Đukanović. Tom prilikom je razgovarao i s Mubarakom. Mediji u Podgorici špekuliraju da njegov sin Gamal ima poslovne interese na Luštici, pa čak i svoj udio u tom projektu

Hosni MubarakHosni MubarakSvjetski mediji ovih dana špekuliraju da bi se predsjednik Egipta Hosni Mubarak nakon odlaska s vlasti mogao skrasiti u Crnoj Gori. Neke moćne egipatske kompanije već razvijaju biznis u toj zemlji.

"Nema govora da mi pripremamo teren za prebacivanje predsjednika Hosnija Mubaraka u Crnu Goru. Mi nismo prijatelji s njim, a sve što nam je bilo zajedničko je njegovo prisustvo na otvaranju nekih naših velikih projekata", izjavio je crnogorskim medijima Samih Saviris, izvršni direktor kompanije „Oraskom development".

Ta egipatsko-švicarska kompanija će, kako je predviđeno, uložiti u idućih 12 godina preko milijardu eura u izgradnju grandioznog projekta na poluootoku Luštici na Crnogorskom primorju. To je do sada najveća investicija u crnogorski turizam i, prema riječima jednog dužnosnika u Podgorici, predstavljat će snažan impuls posustalom gospodarstvu te zemlje.

Šteta već izvjesna

Stručnjak za turizam Miloš Bigović kaže za DW da će događanja u Egiptu svakako imati utjecaj na projekt „Oraskoma" u Crnoj Gori.

"To je, ekonomski gledano, jasno kao dan. Ono što je jedino u ovom trenutku nepoznato je koliki će biti negativni efekti svih tih događanja po pitanju investicije u Crnoj Gori. Dakle, efekti će svakako biti negativni, jedino se točno ne zna koliko će biti negativni".

On je dodao da bi se u tom slučaju Crna Gora našla u vrlo nezavidnoj poziciji, jer se po Ugovoru o davanju u 90-ogodišnji zakup gotovo sedam milijuna četvornih metara na Luštici obvezala izgraditi dio infrastrukture na tom području.

Veze Đukanovića i Mubaraka

Egipat je, inače, jedna od zadnjih država koju je u svojstvu predsjednika vlade Crne Gore posjetio Milo Đukanović. Tom prilikom je razgovarao i s Mubarakom. Mediji u Podgorici špekuliraju da njegov sin Gamal ima poslovne interese na Luštici, pa čak i svoj udio u tom projektu.

Urednik u neovisnom tjedniku „Monitor" Zoran Radulović kaže za DW da Đukanovića i Mubaraka ne povezuje samo politika, već da se neke veze mogu, možda, naći i u biznisu: "Jedan je bivši državni funkcioner, a kako stvari napreduju, i drugi će to vrlo brzo biti. Tako da bi se upravo to moglo dogoditi: da se te političke veze učvršćuju i nagrađuju u nekim manje ili više poznatim biznisima".

On napominje da su u posljednja dva desetljeća u Crnoj Gori često nalazile utočište osobe koje su bježale od pravde, među njima i diktatori koji su s vlasti uklonjeni krvavim demonstracijama.

"Mi smo pokazali da ne bježimo od takvih aranžmana: od srpskog biznismena s tjeralice Interpola Stanka Subotića-Caneta do bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre. Tako da eventualni slični aranžman s Mubarakom, njegovom obitelji, dijelom obitelji ili njegovim prijateljima, što se sada čini kao najvjerojatnija opcija, suštinski ne bi bilo ništa novo", zaključuje Radulović.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

registracija
17/4/10

insajder1, 08.02.11. 11:47

Milo,Milo... krimose svjetskih razmjera...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika