09.02.2011. / 13:16

Autor: Martina Čizmić

Pametni telefoni u 2010. napravili tri puta više prometa nego cijeli internet 2000.

Analitičari ističu kako je "era pametnih mobilnih telefona" tek na početku. U sljedećih pet godina očekuju da će potrošnja podataka putem mobilnih mreža porasti nevjerojatnih 26 puta

Smartphonei zahtjevaju sve brže mobilne vezeSmartphonei zahtjevaju sve brže mobilne vezePopularnost novih generacija mobilnih telefona, smartphonea, dovodi mobilne operatere u nezgodan položaj. Naime, pametni telefoni već treću godinu za redom utrostručuju potrošnju podatkovnog prometa u mreži i time opterećuju samu infrastrkuturu.

Ciscovo istraživanje pokazalo je kako je količina podataka primljenih i poslanih s mobilnih telefona u 2010. godini bila tri puta veća od ukupnog internetskog prometa 2000. godine.

Sve više mobilnih operatera omogućuje svojim korisnicima besplatan pristup društvenim mrežama, čime još više potenciraju opterećenje mreže koja se do nedavno morala nositi samo sa SMS i povremenim MMS porukama. Surfanje internetom, slanje i primanje e-mailova, snimanje i uploadanje video sadržaja, ali i gledanje televizijskog programa putem interneta više nije samo stvar budućnosti već se nalazi na dohvat prsta.

Prema istraživanju koje je proveo švedski Tele2, korisnici smartphonea koriste 40 posto više podatkovnog prometa na mobilnoj mreži u odnosu na "obične" korisnike mobilnih telefona. Prosječan korisnik smartphonea u prošlo je godini mjesečno "potrošio" 79 MB podataka.

Iako pametni telefoni predstavljaju samo 13 posto ukupnog broja mobilnih telefona u svijetu, predstavljaju 78 posto ukupne potrošnje mobilnog interneta.

Analitičari ističu kako je "era pametnih mobilnih telefona" tek na početku. U sljedećih pet godina očekuju da će potrošnja podataka putem mobilnih mreža porasti nevjerojatnih 26 puta.

S razvojem mobilnih telefona i sve većim apetitima korisnika, razvijaju se i mobilne mreže. Sve više mobilnih operatera diljem svijeta nadograđuje svoje mobilne mreže na 3G kako bi povećali brzinu razmjene podataka. No, zahtjevi su sve veći pa je i uvođenje 4G mreže postalo neizbježno.

Ako je vjerovati analitičarima, čini se kako ćemo uskoro čitati i o 5G mrežama kako bi se zadovoljila glad korisnika za podatkovnim prometom na mobilnim telefonima.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 13.02.11. 11:30

iPhone je obilježio završetak prošlog desetljeća, a sigurno je da iz Applea ne namjeravaju stati na razvoju ovog malog mobitel-računala. Postoji samo jedna stvar koja će uvijek iznova iznervirati i najvjernije obožavatelje tog uređaja...
http://www.gricni.com/pomoc-za-iphone


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika