09.02.2011. / 20:04

Autor: Hina

Skandal u Francuskoj: Premijer proveo božićne blagdane na Mubarakov račun

"Francois Fillon je predsjednik francuske vlade kojeg je u posjet pozvao egipatski predsjednik. Ja tu ne vidim ništa što bi zasluživalo prijekor, tim više što je sam premijer potanko objasnio kako se sve odvijelo", smatra Juppe

Francois FillonFrancois FillonFrancuska visoka politika našla se na udaru novog skandala nakon otkrića da je predsjednik vlade Francois Fillon božićne blagdane proveo o trošku egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, što je francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja natjeralo da svoje ministre upozori na nužnost promjene ponašanja kad su u pitanju destinacije na kojima provode odmor, prenose u srijedu agencije.

Samo nekoliko dana nakon vijesti da je ministrica vanjskih poslova Michelle Alliot-Marie tijekom božićnih blagdana u Tunisu dvaput besplatno koristila privatni zrakoplov bogataša bliskog u međuvremenu svrgnutom tuniskom autokratskom predsjedniku Zinu al-Abidinu Ben Aliju, što je izazvalo burne reakcije oporbe i tiska, satirični tjednik Okovani patak (Le Canard Enchaine) u utorak je otkrio da je Fillonu, koji ima reputaciju čovjeka velikog moralnog integriteta, smještaj tijekom odmora, prijevoz zrakoplovom od Asuana do Abu Simbela i brod za krstarenje Nilom platio režim predsjednika Mubaraka čiji odlazak s vlasti ultimativno i uz stotine žrtava već tjednima traže deseci tisuća Egipćana.

Oporba je iskoristila još jednu ponuđenu priliku vladajućih, snažno osudivši "bliskost" francuske vlade s političkim čelnicima koje organizacije za zaštitu ljudskih prava nazivaju "diktatorima" i okarakteriziravši Fillonov potez "događajem za zgražanje, koji ugrožava autoritet države".

To je natjeralo Sarkozyja da dan uoči televizijskog obraćanja naciji, predviđenog za četvrtak navečer, pozove ministre na red i zatraži od njih da im Francuska bude primarna destinacija za odmor.

"Članovi vlade ubuduće bi za odmor trebali odabirati Francusku. Pozive u inozemstvo odobravat će predsjednik vlade u dogovoru s diplomatskim odjelom ureda predsjednika Republike kako bi se procijenilo bi li njihov boravak u nekoj državi bio u skladu s francuskom vanjskom politikom", izjavio je Sarkozy na sjednici vlade.

"Osobe koje obnašaju visoke dužnosti povratit će povjerenje građana u institucije države samo ako su besprijekorne. A to je povjerenje nužno", rekao je francuski predsjednik, čija je popularnost daleko od vrhunca, a kojeg za manje od godinu i pol očekuju novi izbori.

U obranu svojih kolega stao je ministar obrane Alain Juppe koji je u posjetu Washingtonu. "Ništa u postupcima ni Alliot-Marie ni Fillona nije podložno kritici s moralnog ili etičkog gledišta", ocijenio je Juppe.

"Francois Fillon je predsjednik francuske vlade kojeg je u posjet pozvao egipatski predsjednik. Ja tu ne vidim ništa što bi zasluživalo prijekor, tim više što je sam premijer potanko objasnio kako se sve odvijelo", smatra Juppe.

Francuska agencija AFP u komentaru napominje kako tu doista nema ništa protuzakonito, ali ističe kumulativni učinak brojnih skandala zbog sukoba interesa ili zloporabe državnih sredstava u kojima su posljednjih mjeseci sudjelovali ministri u vladi predsjednika koji je u kampanji 2007. obećavao "besprijekornu Republiku".

Europski tisak najnovije događaje u Francuskoj procjenjuje novom neugodom za Sarkozyja, što belgijski dnevnik Le Soir stavlja i u naslov - "Putovanja ministara neugodna za Sarkozyja" - i za koje tvrdi da bi francuski predsjednik volio da se nisu dogodili "u trenucima kad će se u četvrtak navečer obratiti naciji".

"Sarkozy žrtva turbulencija na besplatnom letu Air Mubaraka", naslov je za koji se, pišući o toj temi, odlučio britanski The Times.

The Financial Times o novoj aferi u Francuskoj izvješćuje na naslovnici, ocjenjujući kako ona "još pojačava rastuće nezadovoljstvo javnosti zbog bliskih odnosa nekih od najcjenjenijih političara s danas diskreditiranim tuniskim i egipatskim režimima".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika