10.02.2011. / 09:28

Autor: Hina

Nova tvar dobivena iz kurkume štiti mozak

Ta nova molekula nazvana CNB-001 pokazala je u pokusima na kunićima da djeluje na zaštitne mehanizme moždanog tkiva i pomaže njegovoj obnovi nakon moždanog udara

Nova tvar koju su znanstvenici dobili iz kurkume, začina koji je odavno poznat kao antioksidans, štiti moždane stanice i pomaže u njihovoj obnovi nakon moždanog udara, po rezultatima pokusa provedenih na životinjama i objavljenih u srijedu.

Ta nova molekula nazvana CNB-001 pokazala je u pokusima na kunićima da djeluje na zaštitne mehanizme moždanog tkiva i pomaže njegovoj obnovi nakon moždanog udara.

Paul Lapchak, voditelj istraživanja na neurološkom odjelu klinike Cedars-Sinaj u Los Angelesu i glavni autor studije, iznio je svoje zaključke na godišnjoj konferenciji Američke udruge oboljelih od moždanog udara održanoj ovog tjedna u tome gradu.

Molekula CNB-001 ne otapa ugruške koji začepljuju krvnu žilu u mozgu i uzrokuju moždani udar, već svojim djelovanjem pomaže da se popravi šteta na tkivu na molekulskoj razini tako što smanjuje dotok krvi i kisika.

Kurkuma koju zovu i indijski šafran, odavno je predmet istraživanja u svezi s liječenjem ozljeda i moždanih bolesti.

Nezgoda je što organizam slabo apsorbira taj začin koji se brzo otapa pa ne uspijeva doći do mozga u većim količinama. Usto ga blokira i prirodni zaštitni mehanizam koji sprječava strane tvari da uđu u mozak. No zato molekula CNB-001 "posjeduje velik broj istih odlika kao i kurkuma, a bez problema može svladati prirodnu zapreku u moždanoj zaštiti i tako brzo stići do mozga te stimulirati više važnih mehanizama koji utječu na rad neurona", dodao je Lapchak.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika