10.02.2011. / 20:52

Autor: Hina

Merkel dala iskaz pred istražnim povjerenstvom Bundestaga

Optužbe nekih dijelova javnosti da je vlada u rujnu 2009. nekoliko tjedna uoči parlamentarnih izbora namjerno skrivala podatke o brojnim ljudskim žrtvama, Merkel je označila kao "neosnovane".

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel dala je u četvrtak poslijepodne iskaz pred istražnim povjerenstvom Bundestaga u svezi sa spornim napadom savezničkih snaga u Afganistanu početkom rujna 2009., u koji su bile uključene i njemačke postrojbe te je tom prilikom ustvrdila kako ona tada u svojstvu kancelarke nije načinila propust.

"Sve što sam rekla nakon napada stoji i danas", rekla je Merkel pred paralamentarnim istražnim povjerenstvom koje se bavi ulogom tadašnje savezne vlade u rasvjetljavanju napada na pobunjenike u blizini Kundusa, u kojemu su poginule 142 osobe, među kojima i brojni civili.

Tadašnjem državnom vrhu se predbacuje da je negirajući mogućnost ljudskih žrtava u javnosti pokušao umanjiti težinu napada, kojeg su po nalogu njemačkih snaga u Afganistanu izvršili pripadnici američke avijacije.

Merkel je pred istražnim povjerenstvom Bundestaga rekla kako je odmah nakon napada navela mogućnost da je u tom napadu došlo do ljudskih žrtava. Njemačka kancelarka je ustvrdila kako je sve što je odmah nakon napada 2009. rekla u javnosti "stoji i danas".

Optužbe nekih dijelova javnosti da je vlada u rujnu 2009. nekoliko tjedna uoči parlamentarnih izbora namjerno skrivala podatke o brojnim ljudskim žrtvama, Merkel je označila kao "neosnovane".

Njemačka kancelarka je priznala da je nakon napada između nje i tadašnjeg ministra obrane Franza Josefa Junga "došlo do nesuglasica". Jung je nedugo nakon otkrivanja tzv. "slučaja Kundus" podnio ostavku. Angela Merkel je na izborima 2009. na čelu demokršćanske Unije CDU/CSU ponovno osvojila najviše glasova te je po drugi put izabrana za kancelarku, ovaj put na čelu demokršćansko-liberalne koalicije. Do 2009. na vlasti je bila koalicija demokršćana i socijaldemokrata.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika