10.02.2011. / 20:59

Autor: Hina

Europska pučka stranka podržava zagrebačku izjavu premijera Orbana

Upitan na koliko bi se pregovori, koji su počeli u listopadu 2005., u tome slučaju mogli prolongirati, Orban je odgovorio: "Nema potrebe prognozirati, pošto ćemo imati datum u travnju"

Jadranka Kosor i Viktor OrbanJadranka Kosor i Viktor OrbanEuropska pučka stranka (EPP) podržala je u četvrtak izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koju je dao u utorak u Zagrebu, prema kojoj će Hrvatska u travnju dobiti datum završetka pregovora s EU-om.

"Politička skupština EPP-a podržala je izjavu potpredsjednika EPP-a i premijera Viktora Orbana, koju je dao u utorak u Zagrebu!", objavljeno je u četvrtak navečer na twitteru EPP-a.

EPP je time reagirao na izjavu izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode koji je rekao kako je potrebno zadržati dovoljno jak pritisak na Hrvatsku da završi preostali posao u pristupnim pregovorima kako bi mogla ući bez verifikacijskog mehanizma i da je neodgovorno slati joj signale da je posao već gotov, što je po Swobodi, učinio mađarski premijer Orban.

"Hrvatska je u završnoj fazi pregovora, ali je vrlo neodgovorno od premijera Orbana da kaže kako možemo sve zaključiti u travnju jer ima još dosta posla do završetka. Mislim da trebamo Hrvatskoj dati poticaj da odredi preostali posao u predstojećim tjednima", rekao je Swoboda u razgovora sa skupinom novinara uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta sljedeći tjedan u Strasbourgu na kojem će zastupnici raspravljati i glasovati o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske.

Swoboda je rekao da je u srijedu razgovorao s povjernikom za proširenje Štefanom Fueleom, koji je "vrlo nezadovoljan" takvim najavama. "Ne volim govoriti u ime drugih, ali Fuele je bio vrlo nezadovoljan što se daju znakovi da su stvari manje više gotove", rekao je Swoboda dodajući da treba pričekati 11. ožujka kada će Europska komisija dati ocjenu ispunjava li Hrvatska mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i da ne treba prejudicirati to izvješće.

Mađarski premijer Orban izjavio je u utorak u Zagrebu nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor da će Hrvatska u travnju dobiti datum završetka pristupnih pregovora s EU-om.

"Ožujak bi trebao biti mjesec uspjeha, a u travnju bi trebali dobiti datum završetka pregovora. Ako to ne učinimo sad, pristupanje će se prolongirati", rekao je Orban.

Upitan na koliko bi se pregovori, koji su počeli u listopadu 2005., u tome slučaju mogli prolongirati, Orban je odgovorio: "Nema potrebe prognozirati, pošto ćemo imati datum u travnju".

Na upit da komentira Swobodinu izjavu koja se odnosi na stajalište povjerenika za proširenje Fuelea, njegova glasnogovornica Natasha Butler je rekla da je "opće pravilo da ne komentiramo komentare drugih o nama".

"Stajalište povjerenika je da je cilj hrvatske vlade zaključiti pristupne pregovore do kraja lipnja. To je ambiciozan cilj koji se može postići samo ako Hrvatska nastavi s iznimnim naporima kako bi do tada ispunila preostale zahtjeve. To se u prvom redu odnosi na poglavlje o pravosuđu i temeljnim pravima u kojem Hrvatska mora ispuniti svoja obećanja i riješiti sva pitanja koja je Komisija navela u svom redovitom izvješću kao i u mjerilima za zatvaranje. Komisija će Vijeću predstaviti privremeno izvješće u ožujku. To će izvješće biti objektivno i uravnoteženo i odrazit će postignute rezultate i naznačiti područja gdje su potrebni daljnji napori", rekao je Fueleova glasnogovornica Natasha Butler.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 10.02.11. 21:34

Ništa snage od te pučke stranke.
krivo je četniku Swobody što je hrvatska davno trebala biti u EU,ali joj je napravljena nepopravljiva šteta i povijesno gledajući i ekonomski a i bandite bi lakše riješili


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 11.02.11. 00:14

Ako sa ovim politicarima (mislim na cjeli sabor) udemo u evropsku uniju i ona ce se raspast za godinu dana


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika