14.02.2011. / 17:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Premijerka shvatila pogrešku?

Poništenje namjere - Vlada odustaje od mogućnosti privatizacije Hrvatskih voda

Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će Vlada najvjerojatnije iz procedure povući zakonske izmjene kojima se predlaže pretvaranje Hrvatskih voda u trgovačko društvo, i tako razriješiti sve dvojbe da se tim zakonima na mala vrata otvara prostor privatizaciji voda kao nacionalnog resursa.

Jadranka KosorJadranka KosorPremijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će Vlada najvjerojatnije iz procedure povući zakonske izmjene kojima se predlaže pretvaranje Hrvatskih voda u trgovačko društvo, i tako razriješiti sve dvojbe da se tim zakonima na mala vrata otvara prostor privatizaciji voda kao nacionalnog resursa.

"Nema prodaje nacionalnog bogatstva, nema prodaje voda i šuma", istaknula je premijerka u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

Kazala je da je razgovarala s biskupima, kao predstavnicima Crkve koja se otvoreno usprotivila donošenju izmjena Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, kao i s resornim ministrom Božidarom Pankretićem te je dogovoreno da će se o sudbini tih zakonskih prijedloga odlučiti ovoga tjedna.

"Vjerojatno ćemo ovoga tjedna razgovarati s ljudima koji imaju dvojbe i, da nikakvih dvojbi ne bi bilo, vjerojatno ćemo taj prijedlog i povući", poručila je Kosor.

Podsjetimo, kolumnist Nacional.hr-a Renato Baretić prvi je upozorio na mogućnost privatizacije voda i to nakon što je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković prilikom posjeta SAD-u ponudio "water managment" američkim investitorima.

Što se tiče najava u medijima da će ovoga tjedna razgovarati s vodećim bankarima i u ime Vlade im predložiti da smanje kamate za građane, premijerka je rekla da u javnosti nije detaljno govorila o tome što će Vlada konkretno predložiti bankarima.

Na taj sastanak gleda kao na nastavak već održanih razgovora o tome kako se banke mogu aktivno uključiti u provedbu Vladinog Programa gospodarskog oporavka, odnosno predložiti svoje "modele po kojima i one trebaju podnijeti dio tereta gospodarske krize". "U srijedu ćemo zato s bankarima, kao subjektima u gospodarskom životu, razgovarati o tome koliko je moguće ravnomjernije podijeliti teret krize. Naravno da dio tereta i oni trebaju snositi", dodala je Kosor.

MVPEI odgovara: Slučajno smo izostavili onaj Jandrokovićev water management sa sastanka s Clinton

Istaknula je da Vlada od bankara u prvom redu očekuje njihovo aktivno participiranje u provedbi modela A, po kojemu bi poduzetnici u ovoj godini mogli računati na nižu kamatnu stopu za kredite, te u novom projektu poticanja stanogradnje, koji će Vlada predstaviti na sjednici u četvrtak.

Vezano uz njezine najave o mogućnostima da se u ovoj godini zaposli i do 150 tisuća ljudi, premijerka je naglasila da je, unatoč negativnom odjeku te njezine izjave u dijelu medija i javnosti, i dalje stava da je to moguće ostvariti, posebno ako, a u što vjeruje, "opipljive rezultate" daju veliki vladini investicijski projekti, dio kojih je u tijeku.

"Podsjećam da smo prošle godine zaposlili 147.000 ljudi, što je 20 posto više nego u 2009. Ako je teške 2010. zaposleno 147 tisuća ljudi, zašto ne bi u ovoj ili idućoj zaposlili 150 tisuća", naglasila je.

Premijerka je ponovila kako vjeruje u pozitivan odgovor Europske komisije na plan restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, pozvavši uprave i sindikate u škverovima da više o svim pitanjima vezanima uz brodogradnju detaljno izvještavaju zaposlenike, te potvrdivši da će država podnijeti teret dugovanja brodogradilišta u iznosu od oko 10 milijardi kuna.

"Jednako kao što strepe škverani strepim i ja, i ministar Popijač, cijela Vlada i jednako ćemo skakati od sreće kada, vjerujem, dođe potvrda iz Bruxellesa, jer je to pitanje svih pitanja, ne samo zbog pregovora, nego i kako će ti ljudi sutra živjeti", poručila je Kosor.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 14.02.11. 17:44

Premijerka shvatila !!! Nemogu vjerovat !Sada samo neka objasni kako tako sporo kuži stvari.Dok ona skuži,odosmo mi nizbrdolović.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 14.02.11. 18:16

Dok je ona shvatila, na mome se klatila...


registracija
14/11/07

laufer, 14.02.11. 18:18

Izbori dolaze, sada je vrijeme za pritiske i ustupke.


registracija
18/12/10

lina14, 14.02.11. 18:19

Ima boga. A sad raspiši izbore.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 14.02.11. 18:25

Kosorka djeva svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduje u - glupostima.
Hrvatsku je odvela u duboki drek, prek glave.
I vodi nas još dublje.


registracija
29/11/09

Ivis, 14.02.11. 18:26

Gospodjo Kosor? Sto je to Bruxselle? Taj sitni kupus sam jeo, ali sam ga posteno platio! Sto sad Ti hoces jos?


registracija
5/3/10

starimudrac, 14.02.11. 18:35

to smo već vidjeli. prije podne jedna odluka a popodne se ne slažu sa sobom.


registracija
22/12/09

cobra, 14.02.11. 19:17

Nevjerojatno kako se moze u Hrvatskoj uopce raspravjlati o prodaji nacionalnih voda ili suma.
U Kanadi ili USA voda je nacionalno blago. Mnoge kompanije bi htjele vodu privatizirati ali se o tome se ne moze niti rasp[ravljati zato kompanije kao CocaCola ili Pepsi nastoje to vuci iz zemlja Treceg svijeta.Hrvatska je za USA svakako treci svijet i tome jos Balkan ali ima cistu vodu i to nastoje od prodanih politicara izvuci za malu nadoknadu.Voda u plasticnoj boci je sve vise popularna kao cista voda i zato se moze dobro zaraditi. Cola pica su dokazana kao stetna i sve se manje konzumiraju u Kanadi i zato su navedene Kompanije prodavati vodu kao izvorsku.
Madutim to je obicna voda iz pipa, i u Kanadi je velika kampanja ne kupovati vlasiranu obicno vodu i zatio se
navedene kompanije okrecu sve vise, kako to zovu Global South a tu njima moze i Hrvatska.Pogotovo se bori protiv tih kompanija Development and Peace.
Voda za sve neka pravda tece. Politicar koji ima takve namjere mora odmah biti smjenjen i kaznjen!


registracija
22/12/09

cobra, 14.02.11. 19:37

Bottled water: Safer and cleaner than tap water, easy on the environment…or maybe not. Look a little deeper and you’ll see that these claims don’t hold water. In fact, the very opposite is often true. The bottling and selling of water creates a culture where drinking water is viewed as a commodity or a private good, available only to those who can afford to pay.

In the Global South, sales of bottled water are on the rise. At the same time, water sources are increasingly being privatized. Bottled water should never be viewed as an alternative to safe, accessible public water system


registracija
4/1/09

miroljubiv, 14.02.11. 19:46

Niti je crkva stvarala vodu,niti Jaca gradila izvore da bi se igrali "bogova" pred izbore.još jedan takav lapsus,i lete zauvijek.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 14.02.11. 20:43

Ovo ide ovako: Vlada je najavila da će kako bi smanjila nezaposlenost i odnos zaposlen-nezaposlen ubiti 85000 nezaposlenih i 65000 umirovljenika. Sve će ih spaliti u zeljezari Sisak radi sto manjih troškova. Drugi dan ide demant premjerke Jadranke Kosor Vlaisavljevic Jace koji glasi: Necu dozvoliti da si ta nakana realizira to je kriva procjena i bla bla bla. Svi bravo za premjerku jer to je nasa dobra IZDRKOTINA.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika