22.02.2011. / 21:03

Autor: Nacional.hr

iAPLS - novo oružje policije u hvatanju kriminalaca

Uz iAPLS-a, što je skraćenica od Sistem za automatsku lokaciju osoba, pomoću GPS-a mobilnih telefona policajaca i ooobe koju policija lovi, može se utvrditi položaj policijskih dužnosnika i kriminalca, a kriminalca se može slijediti i odrediti njegov položaj i ako on nema mobitel, dovoljno je da ga policajac sa mobitelom slijedi

Policija bi uskoro mogla koristiti iPhone za praćenje kriminalacaPolicija bi uskoro mogla koristiti iPhone za praćenje kriminalacaPolicija će možda uskoro početi koristiti mobilne telefone za lov na kriminalce. Policija bi uskoro mogla koristiti tzv. pametne telefone koji bi imali aplikaciju proširene realnosti (augmented reality) pomoću kojih mogu utvrditi lokaciju položaja kriminalca kao i drugih policijskih dužnosnika, prenosi newscientist.com.

Ovaj sisitem, nazvan iAPLS su napravili inženjeri iz Frequentisa, tvrtke iz Beča koja se bavi nazdorom. Uz iAPLS-a, što je skraćenica od Sistem za automatsku lokaciju osoba, pomoću GPS-a mobilnih telefona policajaca i ooobe koju policija lovi, može se utvrditi položaj policijskih dužnosnika i kriminalca, a kriminalca se može slijediti i odrediti njegov položaj i ako on nema mobitel, dovoljno je da ga policajac sa mobitelom slijedi.

Informacija o pozicijama policajaca i kriminalca će se slati i u kontrolni centar i na iPhone policajca koji sudjeluju u potjeri što bi mogao biti dvostruki mač, jer je moguće da teroristi ili drugi kriminalci upotrijebe ovu tehnologiju protiv policije, tj. da se dočepaju lokacije policajaca, tvrdi David Sloggett, istraživač sigurnosti na sveučilištu Reading.

Osim ove tehnologije, na sveučilištu Oxford, James Srinivasan i njegovi kolege pokušavaju stvoriti sistem za traženje eksploziva, koji bi pokrio svu površinu na kojoj se traže eksplozivi, bilo da se radi o šoping centru ili pustinji u Afganistanu. Sistem se sastoji od dvije kamere koje snimaju sav teritorij koji se prijeđe i zatim se preko videa pokazuju koji djelovi teritorija nisu pretraženi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
19/10/10

lunar, 24.02.11. 18:17

Možete si sa time obrisati r....... ako osumnjeničenik zbriše u gužvu ili promijeni smjer kretanja.
Onda možete samo uhapsiti svog murjaka i njegov GPS mobitel.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika