23.02.2011. / 16:52

Autor: Hina

ICTY: Vlastimir Đorđević zbog ratnih zločina na Kosovo dobio 27 godina zatvora

Suđenje je započelo prije dvije godine, a tužiteljstvo je za njega tražilo od 35 godina do doživotnog zatvora. Đorđević je uhićen 2007. u Crnoj Gori gdje se skrivao

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je u Den Haagu osudio na 27 godina zatvora umirovljenog srbijanskog policijskog generala Vlastimira Đorđevića zbog ratnih zločina nad kosovskim Albancima počinjenih 1999.

Sud je utvrdio da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu predvođenom bivšim predsjednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem cilj kojeg je bio progon 800.000 Albanaca s Kosova.

"Sudjelovanje optuženog u udruženom zločinačkom pothvatu bilo je ključno za uspjeh tog pothvata", ocijenilo je u presudi sudsko vijeće.

Đorđević je u prvoj polovici 1999. kada su zločini počinjeni obnašao dužnost načelnika Sektora javne sigurnosti MUP-a Srbije i pomoćnika ministra unutarnjih poslova.

Proglašen je krivim za više masovnih ubojstava, odnosno za ubojstva "najmanje 724 kosovska Albanca" poput strijeljanja 19 žena i djece u Podujevu od kojih njih 14 nije preživjelo, ubojstva i spaljivanja više od stotinu muškaraca u Maloj Kruši, masakra 45 žena, djece i staraca u Đakovici i Suvoj Reci, ubojstva stotina muškaraca u nekoliko mjesta na Kosovu te za prikrivanje zločina, odnosno za premještanje stotina tijela ubijenih albanskih civila u masovne grobnice na nekoliko mjesta u Srbiji - kod Batajnice, Petrova Sela i kod jezera Perućac.

Đorđević je osmi srpski dužnosnik kojemu se sudilo za zločine na Kosovu i šesti koji je osuđen.

Suđenje je započelo prije dvije godine, a tužiteljstvo je za njega tražilo od 35 godina do doživotnog zatvora. Đorđević je uhićen 2007. u Crnoj Gori gdje se skrivao.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika