24.02.2011. / 07:41

Autor: Nacional.hr

Evakuacija iz Libije: Još stotinjak radnika čeka da ih netko izvuče iz pakla

Stanje u Libiji iz dana u dan je sve gore, a tisuće stranaca na sve moguće načine pokušavaju napustiti tu zemlju

Tisuće stranaca pokušavaju napustiti LibijuTisuće stranaca pokušavaju napustiti LibijuStranci u Libiji već danima pokušavaju napustiti tu zemlju. Eskalacija sukoba između provladinih i protuvladinih demonstranata dodatno ulijeva strah među ljude koji su u sjevernoafričku zemlju otišli raditi.

Nakon što je Libija prvo zatvoril, a potom ipak otvorila svoj zračni prostor, većina je europskih zemalja uputila zrakoplove kako bi pokušala izvući svoje državljane.

Turci, koji su među najbrojnijim strancima iz zemlje bježe brodovima. Na jednom od njih trebala je biti i skupina hrvatskih građana, no Turci su jednostavno rekli da njihovi građani imaju prednost, a Hrvati, kad bude mjesta.

Zato Ministarstvo vanjskih poslova pokušava organizirati njihovo izvlačenje. Dio radnika uspio je preko Bugarske i Grčke doći natrag do Hrvatske. Tijekom dana trebali bi dobiti odobrenje za let jednog zrakoplova prema Kufri odakle bi trebali izrući još tridesetak radnika.

Većina je Hrvata u Libiji raspoređena na građevinskim poslovima, ali i naftnim bušotinama. Kako su te lokacije najčešće udaljene od većih gradova, a neke se nalaze i usred pustinje, prava je logistička noćna mora izvući ih.

No, dok su u pustinji nisu direktno izloženi sukobima, tako da nisu u direktnoj opasnosti.

U MIVPEI se nadaju kako bi danas tijekom dana mogli izvući i posljednje Hrvate iz Libije. Ukoliko ti pokušaji propadnu, u igri je i mogućnost da u izvlačenju pomognu SAD.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika