24.02.2011. / 15:33

Autor: Nacional.hr

Rusija će izdvojiti 650 milijardi dolara za modernizaciju vojske

Već sada je 200 000 ročnika dobilo otkaz, a raspušteno je devet od svakih 10 vojnih jedinica

Polaznik Vojnog kluba za mlade Škorpion u sibirskom gradu Divnogorsku rastavlja snajper Degtiariov Polaznik Vojnog kluba za mlade Škorpion u sibirskom gradu Divnogorsku rastavlja snajper Degtiariov Osam nuklearnih podmornica, 600 vojnih zrakoplova i tisuću helikoptera za ukupno 650 milijardi dolara kupit će Rusija do 2020. godine, izvještava BBC. Taj broj nije konačan, jer je još naručeno 100 brodova i dva transportna helikoptera. Od tih sto brodova, Ruska vojska će kupiti 35 korveta i 15 fregata, dok su već naručena dva francuska transportna helikoptera tipa Mistral. Kopnene snage već su zaštićene proturaketnim sustavima S-500, dok će podmornice biti opremljene Bulava raketama. Zračne snage će biti pojačane novim Su-34 i Su-35 lovcima, Mi-26 transportnim i Mi-8 borbenim helikopterima, piše novinska agencija AP. Analitičari kažu kako modernizacija vojske ima smisla samo ako se učine promjene u treningu i regrutiranju novih vojnika. Već sada je 200 000 ročnika dobilo otkaz, a raspušteno je devet od svakih 10 vojnih jedinica. Ovo je odmak od oslanjanja na moć nuklearnog oružja, koje je Rusija naslijedila iz hladnog rata.

Podsjetimo se kako je prošli tjedan ruski ministar financija Aleksej Kudrin najavio, kako je odlučeno da će se potrošnja na razvoj obrane zemlje povećati s 0.5 posto na 1.5 posto BDP-a. Detalje izdvajanja novca iz BDP-a na obranu iznio je zamjenik ministra obrane Vladimir Popovkin. Izjavio je kako je 'glavni zadatak modernizacija naših oružanih snaga'.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 25.02.11. 09:04

Dovoljno je da svi vojnici prođu ovaj tečaj: http://www.gricni.com/pad-sistema


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika