28.02.2011. / 12:26

Autor: Nacional.hr

Tuniski premijer Mohammed Ghannouchi dao ostavku; ostavku dala i francuska ministrica Michele Alliot-Marie

Ghannouchi, koji ima 69 godina, bio je u vladi protjeranog predsjednika Zinea al-Abidinea Ben Alija od 1989. godine

Tuniski premijer  Mohammed Ghannouchi na novinskoj konferenciji (Reuters)Tuniski premijer Mohammed Ghannouchi na novinskoj konferenciji (Reuters)Tuniški premijer Mohammed Ghannouchi izjavio je na državnoj televiziji da je dao ostavku, što je bio jedan od glavnih zahtjeva prosvjednika, piše BBC.

Ghannouchi, koji ima 69 godina, bio je u vladi protjeranog predsjednika Zinea al-Abidinea Ben Alija od 1989. godine. Bio je prvo ministar financija, zatim ministar za međunarodne suradnje i premijer od 1999. godine.

Izjavio je kako će 'ova ostavka služiti Tunisu i revoluciji te budućnosti Tunisa. Nisam spreman biti osoba koja će donositi odluke koje bi rezultirale ljudskim žrtvama'.

Najmanje troje prosvjednika ubijeno je u sukobima s policijom u Tunisu ovaj vikend. Bivšeg premijera naslijedio je 84-godišnji Beji Caid-Essebsi, koji je bio ministar vanjskih poslova u vladi prvog tuniskog predsjednika Habiba Bourguibe. Bourguiba je bio predsjednik od 1957. do 1987. godine, a umro je 2000. godine.

Ostavka i u Francuskoj

I francuska ministrica vanjskih poslova Michele Alliot-Marie dala je ostavku, nakon tjedana kritika zbog njezinih veza s bivšim tuniskim režimom, izvještava BBC.

Konzervativna političarka bila je ministrica samo tri mjeseca. Predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je kako će je zamijeniti ministar obrane Alain Juppe. Juppe, koji ima 65 godina, bio je već ministar vanjskih poslova i premijer u devedesetima. Godine 2004. optužen je za zlouporabu javnih fondova. Vratio se u vladu u studenom 2010. godine kao ministar obrane, kada je Michele Alliot-Marie prebačena na mjesto ministrice vanjskih poslova. Juppea će naslijediti Gerard Longuet, vođa Sarkozyeve stranke UMP u Senatu i predsjednikov dugogodišnji suradnik.

Ministrica je bila kritizirana zbog svojih napora da uplete Francusku u suzbijanje pobune u Tunisu. Otkrivena je povezanost nje i njene obitelji s Ben Alijevom obitelji te poslovna suradnja s njegovim suradnicima. Provela je božićne blagdane u Tunisu, za vrijeme kada su u toj zemlji počeli nemiri.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika