28.02.2011. / 18:09

Autor: Hina

Isporuke stale, Gadafi ne nadzire naftni sektor

Isporuke nafte iz Libije u ponedjeljak su gotovo prekinute zbog smanjene proizvodnje i nevremena, a Europska komisija poručila je da su glavna naftna polja u rukama pobunjenika i zato im neće nametati blokadu, javile su agencije koje prenose da će Saudijska Arabija namiriti manjak u isporukama.

Obustavljena je isporuka nafte iz LibijeObustavljena je isporuka nafte iz LibijeIsporuke nafte iz Libije u ponedjeljak su gotovo prekinute zbog smanjene proizvodnje i nevremena, a Europska komisija poručila je da su glavna naftna polja u rukama pobunjenika i zato im neće nametati blokadu, javile su agencije koje prenose da će Saudijska Arabija namiriti manjak u isporukama.

Režim libijskog vođe danima je pokušavao ugušiti pobunu naroda sitog 42-godišnje vlasti pukovnika Moamera Gadafija, no otkako su pobunjenici ovladali istokom Libije gdje su najveće zalihe nafte, njegov se nadzor sveo na zapadne gradove blizu prijestolnice Tripolija.

"Sve govori da velika polja (nafte i plina) nisu više u Gadafijevim rukama, već ih nadziru plemena i snage koje su preuzele vlast", rekao je u Bruxellesu europski povjerenik za energiju Gunther Oettinger. U takvim uvjetima "odlučili smo ne nametati blokadu kako ne bismo kaznili ljude protiv kojih nisu donesene sankcije", rekao je Oettinger o 12. svjetskom proizvođaču nafte, javlja AFP.

Vlada Saudijske Arabije, prve svjetske izvoznice nafte, najavila je da će povećati proizvodnju kako bi nadoknadila manjak nastao obustavom libijskih isporuka. I ostale članice OPEC-a te drugi proizvođači, kao što je Rusija, pokazale su spremnost povećati proizvodnju

Službe naftnog sektora u Libiji rekle su da je prestala proizvodnja s naftnog polja Hamada, a istočna polja Sarir, Nafura i Misla rade s polovicom kapaciteta, javlja Reuters. Dodaje da zbog lošeg vremena u Sredozemlju najmanje četiri tankera s 2,4 milijuna barela sirove nafte nisu mogle ni ukrcati naftu niti isploviti iz libijskih luka.

Libijski plin čini manje od tri posto ukupnog plina za tržište EU, a nafta manje od 10 posto, što "nije zanemarivo, ali nisu to ni goleme količine", rekao je Oettinger i dodao da će se libijska proizvodnja obnoviti i da EU ima znatne količine uskladištene nafte.

Libija je jedan od četiriju najvećih afričkih proizvođača nafte. Proizvodi 1,69 milijuna barela na dan, od čega 1,49 milijuna barela izvozi i to oko 85 posto u Europu. Italija je libijski najveći kupac.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika