01.03.2011. / 13:23

Autor: Nacional.hr

'Al Kaida drogira narod': Stalna ambasadorica SAD-a u UN-u poručila da Gadafi halucinira

U intervjuu libijski vođa je ponovio kako ljude drogira Al-Kaida, kaže kako ga sav narod voli i niječe bilo kakvu primjenu sile, demonstracije i pobunu

Libijski vođa pukovnik Moamer GadafiLibijski vođa pukovnik Moamer GadafiStalna ambasadorica SAD-a pri UN, Susan Rice, izjavila je da Gadafi 'halucinira' i pita se kako ima obzira smijati se dok 'kolje svoj vlastiti narod, izvještava BBC. Izjavila je to nakon Gadafijevog intervjua BBC-ju, televizijskoj kući ABC i ostalima. U intervjuu libijski vođa je ponovio kako ljude drogira Al-Kaida, kaže kako ga sav narod voli i niječe bilo kakvu primjenu sile, demonstracije i pobunu.

Na pitanje da li će odstupiti, izjavio je kako ne može, jer ne obnaša nikakvu službenu funkciju. Nastavlja kako moć u zemlji ima narod. Na optužbe britanskog premijera Davida Camerona i ostalih kako ima novaca u inozemstvu, rekao je neka predoče dokaze i kako će im 'zabiti dva prsta u oko'. Državna riznica SAD-a blokirala je 30 milijardi dolara libijske imovine, to je najveća suma koju su SAD ikad blokirale. Austrija je zamrznula Gadafijevu imovinu, imovinu njegove obitelji i suradnika. Iz austrijske središnje banke izjavili su kako je oko 1.2 milijarde eura pohranjeno u austrijskim financijskim institucijama. Nastavlja se kako 'još treba utvrditi koliki dio novca je povezan s ljudima na sankcijskoj listi'.

U međuvremenu traje migracijska kriza na tunisko-libijskoj granici. Većina od 2 000 izbjeglica koji prijeđu granicu svaki sat su Egipćanski radnici. Izvještaji pišu o 20 000 ljudi na libijskoj strani granice, podižu se kampovi za one koji nemaju gdje otići ili se ne žele vratiti kući. Odbijen je napad Gadafijevih snaga na osvojeni grad Zawiju. Libijske zračne snage pokušavaju bombardirati i uništiti osvojene vojne objekte i skladišta oružja na istoku, zadnji napadi dogodili su se u gradovima Ajdabiji i Rajmi. Podsjetimo se kako su ministri vanjskih poslova iz cijelog svijeta osudili napade na libijske civile, dok je EU nametnula sankcije libijskim vlastima, koje uključuju embargo na oružje, zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u EU Gadafiju i njegovim suradnicima. Bivši libijski ministar pravosuđa Mustafa Abdel Galil, trenutno formira novu, pobunjeničku vladu.

Državni ured za obranu SAD-a izjavio je kako pozicionira svoje snage u regiji blizu Libije, dok zapadne zemlje razmatraju potencijalnu intervenciju protiv režima u Libiji. Iz Pentagona su izjavili kako je razmještaj snaga 'u službi fleksibilnosti kada se donesu odluke'. SAD imaju vojne baze u južnoj Italiji, što je već vrlo blizu Libije. Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je kako bi vojne snage SAD-a mogle biti iskorištene za dopremanje humanitarne pomoći. Ranije je izjavila, nakon UN-ove konferencije o ljudskim pravima u Ženevi, kako bi Gadafi trebao odmah otići te kako ga se treba pozvati na odgovornost. Nedavno je Susan Rice izajvila novinarima u Washingtonu kako su SAD 'aktivno i ozbiljno' raspravljale o uspostavljanju zone zabrane letova za Libiju zajedno s dužnosnicima NATO-a i ostalim potencijalnim, vojnim partnerima.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika