02.03.2011. / 14:10

Autor: Nacional.hr

Počela Gadafijeva ofenziva; ugroženi gradovi na istoku

Gradovi u zapadnom djelu zemlje, Gharjan i Sabratha, ponovno su u rukama vladinih snaga

Pobunjenici na tenku u predgrađu Ajdabije (Reuters)Pobunjenici na tenku u predgrađu Ajdabije (Reuters)Snage lojalne pukovniku Muamaru Gadafiju počele su protuofenzivu na pobunjenički teritorij na istoku, izvještava BBC. Najžešće borbe vode se oko gradova Brege i Ajdabije, u kojoj je opet iz zraka napadnuto skladište oružja. Sukobi su zabilježeni u Misrati i ostalim gradovima. Gradovi u zapadnom djelu zemlje, Gharjan i Sabratha, ponovno su u rukama vladinih snaga. Gadafi se u međuvremenu pojavio na državnoj televiziji, obraća se ljudima unutar zgrade u Tripoliju. Pogledajte video na aljazeera.net.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa opisao je situaciju u Libiji kao 'tragičnu i neprihvatljivu' na sastanku ministara vanjskih poslova u Kairu. Libijska vlada je pozvana da donese 'hrabre' odluke i poštuje 'legitimna prava' naroda. Što se tiče libijske krize, izjavili su kako je to unutarnje arapsko pitanje i kako ne zahtjeva 'stranu intervenciju'. Libijska državna televizija izvještava kako je turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao Gadafijevom sinu Saifu al-Islamu kako nitko ne može određivati o sudbini Libije izvana. Televizija prenosi i izjavu predsjednika Venecuele Huga Chaveza, koji kaže kako Latinoamerikanci stoje rame uz rame s libijskim narodom spremni na žrtvu u suočavanju s imperijalističkom, 'cionističkom urotom'. Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad upozorio je zemlje zapada da ne započinju vojnu intrevenciju. Rekao je kako 'trebate znati kako u slučaju da pokrenete vojnu intervenciju u bilo kojoj sjevernoafričkoj ili bliskoistočnoj zemlji, zemlje regije će se uzdignuti i iskopati grob za vaše vojnike'. Završio je kako su interesi zapadnih zemalja nafta i zemni plin.

Pobunjenici pozivaju na vojnu intervenciju i uspostavljanje zone zabrane letenja. NATO i SAD već su razmatrale tu mogućnost, no potrebna je dozvola UN-ovog Sigurnosnog vijeća. Rusija je po običaju već odbila tu mogućnost. Vojni zapovjednici iz SAD-a kažu kako je prije uspostavljanja zone zabrane letenja potrebno uništiti radare i raketnu obranu. Gadafijev sin Saif al-Islam priznao je i izjavio kako je 'na početku nemira, koji su bili ograničeni na Benghazi i Bajdu, policiju uhvatila panika te je ubila nekolicinu prosvjednika, koji su napali policijske stanice'. Nastavlja kako je sve mirno. Poziva ljude da posjete Tripoli i ostale gradove. Kaže kako ima 'manjih nemira na istoku, no to će se uskoro riješiti'. Podsjetimo se kako je Opća skupština UN-a suspendirala Libiju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava. U međuvremenu Španjolska vlada je odlučila da će zamrznuti Gadafijevu imovinu, imovinu njegove obitelji i suradnika.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
25/12/09

trta333, 02.03.11. 14:29

Što se ne javljaju Francuzi.Imaju uložen ogroman kapital i nije im u interesu da padne Gadafi.Ala će se legija stranaca proslaviti.Vjerujem da su već debelo angažovani na Gadafijevoj strani i da su počeli oslobadjanja i brisaje pobunjenika.Koliko je samo plaćenika ušlo na stranu Gadafija.Mislim da su se ameri preigrali i da neće uspeti da isposluju befel za oružanu intervanciju.U pitanju je gradjanski rat potstaknut od Amera,a u cilju da maznu Gadafiju izvore nafte,a što ne odgovara ni Francuzima,ni Talijanima.Gadafi i ako ratuje ne dira strane kompanije i poštuje dogovore i to mu je veliki plus.Ovi što beže to su oni koji su prvog dana demonstrirali protiv Gadfija i sada kada je Gadafi donekle konsolidovao vojne snage moraju da bježe,jer ih čeka smrtna kazna:Naime njegov zakon je rigorozan i za posjedovanje naoružanja sleduje odmah smrtna kazna.To oni znaju i zato bježe u Tunis,a biće ih po celoj demokratskoj Evropi.Pa valja da ih Evropa nauči demokratiji,jer su oni do sada isključivo živeli u sistemu vodje,koji im je sve obezbedio i dobrano plaćao.


registracija
8/7/10

Maroje, 02.03.11. 14:55

Taj Gadafi je Titov učenik .Čak je i Hitler bio humaniji , jer za razliku od njih nije ubijao svoj narod.


registracija
20/8/10

McCoy, 02.03.11. 15:04

@Maroje
Lupetas. Hitler je naredio progon i ubistva 6 miliona Jevreja koji su bili legitimni gradjani Nemacke u to doba. Jedino ako mislis da ni u jednom jedinom slucaju nije bilo jevrejskih brakova mesane krvi...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika