02.03.2011. / 15:13

Autor: Nacional.hr

Ugledni stručnjak na FER-u: Dr. Harri Holma održao predavanje o LTE tehnologiji

Dr. Harri Holma, renomirani stručnjak za LTE tehnologije prvi je predavač u sklopu projekta suradnje kojim Nokia Siemens Networks, HT i FER žele pridonijeti podizanju razine stručnosti, znanja i kvalitete usluga na domaćem tržištu

Dr. Harri HolmaDr. Harri HolmaTvrtka Nokia Siemens Networks, u suradnji je s Fakultetom elektrotehnike i računarstva i Hrvatskim Telekomom danas u prostorijama FER-a u Zagrebu organizirala otvoreno predavanje dr. Harrija Holme, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka na području radiokomunikacijskih tehnologija.

Predavanjem dr. Holme, Nokia Siemens Networks, HT i FER pokrenuli su projekt suradnje u sklopu koje će organizirati otvorena stručna predavanja od interesa za domaće stručnjake, studente, tvrtke i institucije iz područja elektroničkih komunikacija. U projekt su uključene i srednje škole, sa ciljem poticanja kvalitetnijeg povezivanje tvrtki, institucija i obrazovnog sustava.

"Ovaj projekt suradnje FER-a, tvrtki Nokia Siemens Networks i HT pružit će studentima i stručnjacima iz domaćih tvrtki i institucija mogućnost da sudjeluju u prezentacijama uistinu priznatih stručnjaka iz područja elektroničkih komunikacija. Uz to, Nokia Siemens Networks ulaže u infrastrukturu FER-a, a zajedno s HT-om planira se i financijska potpora radu Središnje knjižnice FER-a, kroz uspostavljanje pristupa elektroničkim časopisima i prestižnim svjetskim online bazama podataka koje će biti dostupne studentima i djelatnicima FER-a za nastavni i znanstveno-istraživački rad. Time će dostupnost znanja i informacija na FER-u biti na jednakoj razini kao na najprestižnimm svjetskim sveučilištima. To je posebno važno u području elektrotehnike, računarstva i ICT-a, u kojima je izuzetno naglašena internacionalizacija tržišta rada", izjavio je Prof.Dr.sc. Mislav Grgić, prodekan za znanost Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Zagrebu.

Organizatori su u projekt uključili i srednje škole (XV.gimnazija-MIOC, I.tehnička škola TESLA, Tehnička škola Ruđera Boškovića), kako bi se mlađe generacije što prije uključile u razvoj struke te kako bi se omogućilo pravovremeno prepoznavanje novih talenata i pružila podrška mladima prilikom izbora budućeg fakulteta i specijalizacije. Dr. Harri Holma, direktor razvoja radijskih mreža tvrtke Nokia Siemens Networks, predstavio je mogućnosti mobilnog radija u pružanju broadband pristupa krajnjem korisniku, trenutno stanje i budući razvoj mobilne broadband tehnologije (LTE-Advanced) te rezultate mjerenja testiranja u živim LTE mrežama. Dr. Holma najnovijim saznanjima povezuje teoriju i praksu, što je za razvoj tržišta od ključne važnosti. Operaterima prenosi iskustva iz mreža drugih zemalja te daje savjete kako ograničen frekvencijski spektar mogu optimalno iskoristiti. Uz pružatelje usluga, i ostalim relevantnim dionicima na tržištu telekomunikacija (HAKOM, MMPI) pruža uvid u aktualne primjere iz prakse koji u Hrvatskoj još nisu poznati.

Nakon prve europske i svjetske LTE komercijalne mreže operatora TeliaSonera, broj operatera koji kreću s komercijalnom LTE uslugom kontinuirano raste. LTE znatno efikasnije iskorištava mobilne resurse te omogućuje kvalitetniji mobilni širokopojasni pristup internetu s 10 puta većim brzinama od onih na 3G mrežama. Europska iskustva pokazuju da upotrebom frekvencijskog spektra u području digitalne dividende LTE omogućuje širokopojasni pristup Internetu korisnicima u udaljenim, ruralnim područjima, gdje su problemi sa širokopojasnom infrastrukturom do sada utjecali su na slab razvoj gospodarstva. LTE tehnologija osigurat će dodatni rast, efikasnost i razvoj poduzetništva, školstva, zdravstva i ostalih društvenih i gospodarskih grana u svim dijelovima Hrvatske.

HT i Nokia Siemens Networks uskoro počinju s testiranjem LTE-a na splitskom području U rujnu 2010. Nokia Siemens Networks je u sklopu LTE road showa u Zagrebu predstavila cjelovito komercijalno LTE rješenje. Kao što je tom prilikom i najavljeno, HT u suradnji s tvrtkom Nokia Siemens Networks priprema LTE demonstraciju i testiranje u Splitu koje će se održati tijekom travnja i svibnja ove godine.

Vezane vijesti

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Tvrtka Računi.hr sa svojom tehnologijom PhotoPay izabrana je za jednu od 15 najperspektivnijih europskih tvrtki koje će se predstaviti u Belfastu, na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika