02.03.2011. / 15:59

Autor: Nacional.hr

Njemačkog ministra obrane zamijenio ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere

Njegovu funkciju odsad obnašava Hans-Peter Friedrich

Lijevo na fotografiji je Hans-Peter Friedrich, a desno Thomas de MaiziereLijevo na fotografiji je Hans-Peter Friedrich, a desno Thomas de MaiziereNa mjesto njemačkog ministra obrane Karla-Theodora zu Guttenberga došao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, piše BBC. Njegovu funkciju odsad obnašava Hans-Peter Friedrich. Podsjetimo se kako je Guttenberg odstupio s dužnosti u utorak nakon što je u javnost procurila informacija da je prepisao dio svog doktorskog rada. Skandal je sramota i za premijerku Angelu Merkel.

Maiziere je član stranke desnog centra CDU-a, dok je Friedrich član CSU-a, bavarske, bratske stranke CDU-a. Novi ministar obrane ima 57 godina, dugogodišnji je suradnik premijerke i služio je kao vojni zapovjednik za vrijeme njenog prvog mandata od 2005. do 2009. godine. Ministar unutarnjih poslova postao je nakon što se je CDU vratio na vlast u rujnu 2009. godine u koaliciji s CSU-om i Slobodnim demokratima.

Guttenberg je prije skandala bio smatran kao mogući nasljednik Angele Merkel. Deseci tisuća njemačkih akademika pisali su premijerki žaleći se na njegovo krivotvorenje. U njemačkim medijima bivšeg ministra prozvali su nadimcima: Baron Cut-and-Paste, Zu Copyberg i Zu Googleberg. Ovaj događaj oslabio je vladu pred skorašnjim, važnim, regionalnim izborima.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika