04.03.2011. / 11:59

Autor: Hina

Prije 12.000 godina u Kaliforniji živjelo uređeno društvo

Ostatci razvijenog društva, čije se gospodarstvo temeljilo na ribarstvu, stari 12.200 do 11.400 godina pronađeni su na otocima ispred kalifornijske obale, po studiji objavljenoj u četvrtak u američkom časopisu Science.

Pronađeno je oružje i oruđe Pronađeno je oružje i oruđe Ostaci razvijenog društva, čije se gospodarstvo temeljilo na ribarstvu, stari 12.200 do 11.400 godina pronađeni su na otocima ispred kalifornijske obale, po studiji objavljenoj u četvrtak u američkom časopisu Science.

Ostaci su pronađeni na području nacionalnog parka na Kanalskim otocima (Channel Islands), arhipelagu s osam otoka u Tihom oceanu, ispred Los Angelesa.

Skupina 15 znanstvenika koju su predvodili stručnjaci sa sveučilišta u Oregonu i instituta Smithsonian, pronašla je ondje nekoliko kamenih šiljaka iz tog razdoblja.

Uz te predmete bili su ostatci školjaka, kostura tuljana, riba i kormorana.

Neki šiljci, iznimno dobro očuvani, toliko su savršeni da se njihova namjena nije mogla ograničiti samo na ribolov i lov, ističe Jon Erlandson, profesor antropologije i direktor Prirodoslovnog muzeja oregonskog sveučilišta.

"Šiljci - strjelice i harpuni - su izvanredni i njihova kvaliteta izrade zadivljuje", dodao je.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 04.03.11. 15:20

pa da! čak i ove škare na slici imaju barkod!


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 05.03.11. 04:29

12.000 godina, tako bi volio da mi neko objasni po staro-seljacki kako uspiju dobiti te jebene godine. Pa nije to stablo da se može odrediti koliko ima godina.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika