05.03.2011. / 13:23

Autor: Hina

Američki veleposlanik kritizirao Slovence: Imate socijalističko gospodarstvo

Najveći dio intervjua Mussomeli je ipak posvetio uvjeravanju slovenske javnosti da bi bilo dobro da se donese odluka o prihvaćanju nekoliko zatočenika iz Guantanama

Premijer Burut PahorPremijer Burut PahorAmerički veleposlanik u Sloveniji Joseph A. Mussomeli izjavio je da velik dio mogućih američkih ulagača skeptično gleda na visok stupanj državnog vlasništva u Sloveniji i zapreke s kojima se suočavaju strani ulagači.

"Vaša je politika vrlo zapadna, otvorena i liberalna, ali je vaše gospodarstvo još uvijek vrlo socijalističko - više nego u bilo kojoj državi srednje i istočne Europe", rekao je Mussomeli u razgovoru koji je s njim u subotu objavio dnevnik "Žurnal".

"Mnoga su poduzeća još u državnom vlasništvu, a nigdje u regiji nema takvih teškoća za strane ulagače. Teško je vjerovati, ali je na žalost istina da imate slobodu medija, vladavinu prava i demokraciju, te niski stupanj korupcije, a da poslovni ljudi naiđu na zid koji je vrlo 'jugoslavenski'", rekao je Mussomeli, dodajući da su problem i birokratske zapreke u poslovanju za strance, te neelastično tržište rada.

Dodao je da je poticanje američkih poduzeća da investiraju u Sloveniju jedna od njegovih glavnih zadaća, da su neki investitori u tom pogledu vrlo skeptični, no da interes ipak postoji, među ostalim i interes jednog investitora za "manju investiciju" u jednu od slovenskih banaka.

Mussomeli je najavio da će se uskoro organizirati promotivna konferencija o mogućim američkim investicijama u Sloveniji.

Najveći dio intervjua Mussomeli je ipak posvetio uvjeravanju slovenske javnosti da bi bilo dobro da se donese odluka o prihvaćanju nekoliko zatočenika iz Guantanama, o čemu je prilikom zadnjeg posjeta SAD-u s najvišim američkim dužnosnicima razgovarao i premijer Borut Pahor.

Tri zatočenika iz Guantanama izrazila su u preliminarnom anketiranju želju da budu prebačeni u Sloveniju, a riječ je o ljudima koji bi se u Sloveniji lako socijalno integrirali, ocijenio je Mussomeli.

Riječ je o ljudima koji su pažljivo odabrani i ne bi predstavljali nikakav sigurnosni problem, a u SAD ne mogu biti primljeni jer je takvu mogućnost zakonom blokirao kongres, protiveći se tako prijedlogu predsjednika Obame, pojasnio je Mussomeli.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 05.03.11. 13:50

ČIM NE PRIHVAĆATE BIJEDNE I NA SILU ZAROBLJENE MUSLIMANE ODMAH VAM JE GOSPODARSTVO SOCIJALISTIČKO

MA TOJ AMERICI TREBA KURAC POKAZATI HRVATSKI PA DA VIDI DA I HITLER NIJE MOGAO SA NAMA NA BALKANU
NEDAJTE SE SLOVENCI


registracija
23/10/09

spinner, 05.03.11. 15:56

I sad bi se Slovenci, kao, trebali zabrinuti... Uzeti američki model gospodarstva... jel?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika