09.03.2011. / 18:33

Autor: Hina

Libijski princ za zonu zabrane letenja, ali ne i strane vojnike na zemlji

Izgnani libijski princ prijestolonasljednik zatražio je u srijedu od zapadnih sila da uvedu zonu zabrane letenja nad Libijom i napadnu protuzračnu obranu Moamera Gadafija, no istaknuo je da libijski narod ne želi međunarodne snage na tlu, prenijele su svjetske agencije.

I libijski princ u izgnanstvu zagovara zabranu letenja (Reuters)I libijski princ u izgnanstvu zagovara zabranu letenja (Reuters)Izgnani libijski princ prijestolonasljednik zatražio je u srijedu od zapadnih sila da uvedu zonu zabrane letenja nad Libijom i napadnu protuzračnu obranu Moamera Gadafija, no istaknuo je da libijski narod ne želi međunarodne snage na tlu, prenijele su svjetske agencije.

Mohamed El Senusi, čiju je obitelj Gadafi svrgnuo vojnim prevratom 1969., rekao je da bi takva mjera zaustavila daljnje krvoproliće na sjeveru Libije gdje se pobunjenici bore protiv libijskog vođe.

Dio pobunjenika koristi crveno-crno-zelene zastave kakve su se koristile prije prevrata, ali nitko iz oporbenog pokreta još nije pozvao na obnovu monarhije.

"Govorim u ime svih Libijaca kada tražim uvođenje zone zabrane letenja i udare na Gadafijevu protuzračnu obranu", rekao je Senusi u telefonskom razgovoru iz njegova doma u Londonu.

"Za zonu bi bila odgovorna međunarodna zajednica. No, odbijamo bilo kakvu vojnu intervenciju u obliku snaga na tlu", naglasio je libijski princ.

Bivša kraljevska obitelj dolazi iz istočnog dijela Libije. Senusijev praujak, kralj Idris i njegov otac Hasan El Senusi, tadašnji princ prijestolonasljednik, svrgnuti su 1969. Kraljevska obitelj bila je godinama u kućnom pritvoru i tek je 1988. napustila Libiju i nastanila se u Velikoj Britaniji.

Senusi je rekao da zasad nema planova vratiti se u Libiju rekavši da je o tome prerano govorati. "Ono što me trenutno zabrinajva jest prekid krvoprolića, to je važnije od moga povratka", rekao je princ.

"Hrabri ljudi iz svih plemena i regija Libije kažu mi da se situacija pogoršava iz sata u sat", rekao je Senusi dodajući da je u kontaktu s pobunjenicima.

Vezane vijesti

Gadafi je financirao Sarkozyja

Gadafi je financirao Sarkozyja

Bivši libijski premijer Al Bagdadi al-Mahmudi, zatočenik u tuniskom zatvoru, rekao je da je režim Moamera Gadafija financirao kampanju kandidata… Više

Komentari

registracija
9/3/11

solaris, 09.03.11. 19:16

ma koji princ??pukovnik vlada 40god...naprijed pukovnice gadafi ne daj amerima da uzmu libiju..odakle pobunjenicima toliko oruzje da vode gradjanski rat ako ne od njih..sve vec vidjeno ovde !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika