11.03.2011. / 19:22

Autor: Hina

Srbijanski parlament omogućio rekonstrukciju vlade

Srbijanski parlament u petak je, nakon višednevne rasprave, usvojio zakonske uvjete kojima će biti omogućena rekonstrukcija vlade, službeno najavljena početkom ovog tjedna.

Mirko CvetkovićMirko CvetkovićSrbijanski parlament u petak je, nakon višednevne rasprave, usvojio zakonske uvjete kojima će biti omogućena rekonstrukcija vlade, službeno najavljena početkom ovog tjedna.

Srbijanski je parlament usvojio izmjene zakona o vladi i zakon o ministarstvima, čime će biti omogućeno da broj ministarstava, kako je najavila vlada, sa 24 bude smanjen na 17. Početkom idućeg tjedna očekuje se obraćanje predsjednika vlade Mirka Cvetkovića parlamentu.

Vlada bi se trebala smanjiti spajanjem pojedinih dosadašnjih samostalnih resora, pri čemu neki od sadašnjih ministara neće više biti na tim dužnostima, dok se istodobno očekuje da na čelo nekih ministarstava dođu novi ministri.

Očekuje se imenovanje četiriju novih ministara, među kojima je i Zoran Stanković, nekadašnji ministar obrane Srbije, prije toga poznat i kao načelnik beogradske Vojnomedicinske akademije, koga je za ministra zdravstva predložila stranka G17 plus, što je izazvalo reakciju nevladinih organizacija u Srbiji.

U zajedničkom priopćenju koje je uputila nevladina udruga Žene u crnom podsjeća se kako je Stanković, kao član “Koštuničina” (bivši predsjednik vlade Vojislav Koštunica) povjerenstva za istinu i pomirenje umanjivao broj ubijenih u srebreničkom genocidu, kao i da je optužio Haaški sud za manipuliranje brojem žrtava i dokumentacijom o zločinima nad Srbima na prostoru bivše SFRJ.

“Također, činjenica je da je umirovljeni general za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio u stožeru Ratka Mladića, optuženog za genocid. Nakon što je 1996. godine podignuta međunarodna tjeralica za odbjeglim Mladićem, Stanković je, prema dokazima koje je predočilo tužiteljstvo u Hagu, kao načelnik Vojnomedicinske akademije omogućio Mladiću da se krije i liječi u toj instituciji”, navedeno je u priopćenju Žena u crnom.

Rekonstrukciju srbijanske vlade njezin predsjednik Cvetković već je najavio sredinom veljače, prilikom pokretanja inicijative za smjenjivanje ministra ekonomije i regionalnog razvitka Mlađana Dinkića, čemu su prethodile javne kritike Dinkića upućene premijeru i radu vlade.

Inicijativa za Dinkićevu smjenu došla je nedugo nakon što je ostavku u vladi krajem siječnja podnio ministar zdravstva Tomica Milosavljević, također član Dinkićeve stranke, obrazloživši je "duboko osobnim razlozima", a nakon Dinkićeve smjene ostavku je podnijela i ministrica za nacionalni investicijski plan Verica Kalanović, također iz iste stranke.

Cvetkovićeva odluka o Dinkićevoj smjeni izazvala je tada mnogobrojne reakcije predstavnika stručne javnosti i političkih stranaka, među kojima i vodeće oporbene Srpske napredne stranke, koja je, tražeći izvanredne parlamentarne izbore, početkom veljače na skupu u središtu Beograda okupila više desetaka tisuća ljudi.

Čelnik te stranke Tomislav Nikolić Cvetkovićevu odluku o Dinkićevoj smjeni ocijenio je uvodom u raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika