15.03.2011. / 17:30

Autor: Hina

EK: EU treba razmotriti testiranje sigurnosti nuklearnih elektrana

Europska unija će razmotriti mogućnost testiranja sigurnosti nuklearnih elektrana u utorak na sastanku ministara zaduženih za energiju koji je sazvala Europska komisija.

EU će provesti testiranje europskih nuklearkiEU će provesti testiranje europskih nuklearkiEuropska unija će razmotriti mogućnost testiranja sigurnosti nuklearnih elektrana u utorak na sastanku ministara zaduženih za energiju koji je sazvala Europska komisija.

"Ta se zamisao mora razmotriti i o njoj se treba raspravljati", rekla je u utorak na konferenciji za novinare Marlene Holzer, glasnogovornica povjerenika za energiju Guenthera Oettingera.

"To će biti jedna od tema o kojima će ministri danas popodne razgovarati", rekla je Holzner.

Nakon razornog potresa u Japanu, već tri eksplozije zabilježene su unutar četiri dana u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, što pojačava strah od nuklearne katastrofe.

Europska komisija je sazvala hitni izvanredni sastanak ministara Europske unije kako bi se razmotrila stanje u civilnom nuklearnom sektoru u Europskoj uniji.

Austrijski ministar za okoliš Nikolaus Berlakovich zatražio je da se u Europskoj uniji provedu provjere jesu li nuklearne elektrane otporne na potrese.

Eventualno testiranje nuklearnih elektrana u nadležnosti je zemalja članica, a ne Europske komisije.

"Komisija nema pravo poslati stručnjake u nuklearne elektrane kako bi provjerili sigurnost. Možemo samo govoriti o testovima na otpornost kako bismo vidjeli hoće li ih zemlje članice odobriti", rekla je glasnogovornica Holzner.

Na pitanje kolika je vjerojatnost da Europu pogodi potres poput onoga u Japanu, Holzner je rekla da je "vjerojatnost vrlo mala".

U Europskoj uniji ima ukupno 153 nuklearna reaktora, od kojih je 58 u Francuskoj.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika