21.03.2011. / 20:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Video/Foto

Britanski premijer: 'Spriječili smo masakr civila u Libiji'

Kako prenosi Al Jazeera, Dimitrij Medvjedev rekao je za izjavu ruskog premijera Putina - u kojoj je ovaj akcije saveznika usporedio s križarskim ratovima - kako je 'neprihvatljiva'.

Gadafijevi pristaše pokazuju ostatke bombe (Reuters)Gadafijevi pristaše pokazuju ostatke bombe (Reuters)

20:00 - "Događaji u Libiji podsjećaju nas da je naš svijet povezan i da su sigurnost i prosperitet naroda i nacija isprepleteni kao nikada do sada", rekao je Barack Obama, dodajući da je međunarodna zajednica morala intervenirati jer je Gadafi hladnokrvno ubijao civile i najavljivao nova ubojstva.

19:00 - Europska unija je u ponedjeljak u Bruxellesu istaknula da je pripravna dati vojnu potporu humanitarnoj operaciji u Libiji ako to zatraže Ujedinjeni narodi.

"Europska unija je pripravna u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike pružiti potporu za humanitarnu pomoć na zahtjev Ujedinjenih naroda", kaže se u zaključcima koje su u ponedjeljak prihvatili ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije.

18:10 - "Neutralizirali smo libijsku protuzračnu obranu i pomogli spriječiti daljnji pokolj civila u Libiji", rekao je britanski premijer David Cameron.

17:32 - General Ham izjavio je kako je zadaća snaga SAD-a i ostalih zemalja uspostavljanje zone zabrane letenja i zaštita civila, a ne dati zračnu potporu pobunjenicma. Dodao je kako nije dobio zapovjedi da napadne libijskog vođu.

17:30 - Ujedinjeni arapski emirati odlučili su kako će svoje djelovanje u Libiji ograničiti isključivo na humanitarna djelovanja.

Foto: ReutersFoto: Reuters17:20 - Britanski premijer David Cameron izjavio je pred parlamentom kako će međunarodna akcija vjerojatno potpasti pod NATO-vu komandu.

17:10 Iz Pentagona su izjavili kako je ispaljeno 12 krstareći raketa na libijske raketne, zapovjedne i obrambene ciljeve.

16:54 -Kako prenosi Al Jazeera, Dimitrij Medvjedev rekao je za izjavu ruskog premijera Putina - u kojoj je ovaj akcije saveznika usporedio s križarskim ratovima - kako je 'neprihvatljiva'.

16:52 - Šest norveških, borbenih zrakoplova poletilo je iz baze u Bodoeu sa sjevera zemlje u ispomoć međunarodnoj akciji.

16:48 - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je bila za nametanje naftnog embarga Libiji.

15:56- Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe rekao je kako je NATO spreman poduprijeti akciju u Libiji za 'nekoliko dana'

15:20- Dva španjolska borbena zrakoplova F-18 započela su svoj prvi let iznad Libije, izjavilo je tamošnje ministarstvo obrane. Španjolska namjerava poslati na djelovanje u akciji još četiri aviona, avion za opskrbu gorivom, fregatu, podmornicu, špijunski zrakoplov i 500 vojnika.

15:13 - Pobunjenici iz Misrate javljaju kako Gadafijeve snage polako napreduju prema centru tog grada. Borbe se vode po kućama, nema vode, medicinskih potrepština, a većina grada je bez struje. Kažu kako je međunarodna akcija olakšanje, ali traže i smjenu režima.

14:45 - Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma izjavio je kako njegova zemlja ne podupire 'doktrinu mijenjanja režima' u Libiji te je pozvao na suzdržanost stranih zemalja koje nastoje uspostaviti zonu zabrane letenja. Protivi se ubijanju civila i stranoj okupaciji te zemlje.

14:30 - Ministri vanjskih poslova EU na sastanku su u Bruxellesu, gdje se raspravlja nastala situacija.

13:24 - Novinari New York Timesa pritvoreni u Libiji pušteni su na slobodu, izjavile su novine. Trag im se izgubio prošli utorak, a zadržale su ih Gadafijeve snage u Ajdabiji. Traga se i za nestalim AFP-ovim dospisnicima, dok su kamerman Al Jazeere i tri suradnika zadržani u Tripoliju.

13:12 - Nakon sastanka Britanskog nacionalnog sigurnosnog vijeća, zapovjednik združenog zbora general Sir David Richards odgovorio je negativno na pitanje da li je Gaddafi meta napada zapadnih zemalja i prijašnju izjavu britanskog ministra obrane Liama Foxa. "U potpunosti ne. To nije dozvoljeno rezolucijom UN-a i o tom pitanju ne želim više raspravljati", rekao je general.

Američki B2, nakon povratka sa misije u sklopu koalicijskog udara na Libiju (Reuters)Američki B2, nakon povratka sa misije u sklopu koalicijskog udara na Libiju (Reuters)

12:52 - Ruski premijer Vladimir Putin okarakterizirao je UN-ovu rezoluciju kao 'neispravnu i manjkavu'. "Ona dozvoljava sve. Nalikuje na srednjovjekovni poziv za križarima", dodao je Putin.

12:41 - Vijeće sigurnosti UN-a održat će sastanak iza zatvorenih vrata danas u osam navečer, glavna tema rasprave bit će situacija u Libiji.

12:37 - Britanski ministar obrane Liam Fox izjavio je kako je Britanija je spremna krenuti u precizan napad smaknuća libijskog diktatora Muamera Gaddafija te nastavio kako bi bez razmišljanja odobrio napad na njegovu rezidenciju kada bi sa sigurnošću znao kako se mogu izbjeći civilne žrtve. S njegovom izjavom kako je Gaddafi 'legitimni cilj' napada zajedničke vojne akcije, nisu se složili britanski vojni dužnosnici i oni iz SAD-a i Francuske te priznaju kako bi radije vidjeli promjenu režima u toj zemlji. Fox dodaje kako mu je želja cilj uništenje kompletne, libijske, vojne infrastrukture.

Reutersov reporter Goran Tomašević zabilježio je dramatičnu scenu u kojoj je jedan od pobunjenika uperio pušku u drugog Libijca, sumnjajući da je Gadafijev pristaša. Međutim, na putu mu se pripriječio drugi pobunjenikReutersov reporter Goran Tomašević zabilježio je dramatičnu scenu u kojoj je jedan od pobunjenika uperio pušku u drugog Libijca, sumnjajući da je Gadafijev pristaša. Međutim, na putu mu se pripriječio drugi pobunjenik

12:05 - Na novinskoj konferenciji u egipatskom Kairu glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa i glavni tajnik UN Ban Ki-moon dali su zajedničku izjavu za javnost. Moussa tvrdi kako su u napadima zapadnih sila na Gaddafijeve snage ubijeni civili, kako je 'situacija ozbiljna te postoji daljnja prijetnja civilima'. Nastavlja kako i dalje podupire UN u ovoj akciji koja bi trebala biti humanitarne naravi. Abdul Rahman bin Hamad al-Attiyah, predsjedavajući Zaljevskog vijeća za suradnju izjavio je kako Katar i Ujedinjeni arapski emirati ostaju saveznici u međunarodnoj vojnoj koaliciji, usprkos Moussovoj kritici da su u napadima ubijeni civili. Ban Ki-moon našao se u neugodnoj situaciji nakon novinske konferencije, na Tahrirskom trgu okružili su ga Gaddafijevi pristaše i morao se vratiti u sjedište Arapske lige.

11:22 - Bombardiranje vojnog kompleksa glasnogovornik libijske vlade, Mussa Ibrahim, nazvao je 'barbarskim', odbio je dati informaciju da li je Gaddafi tada bio u njoj, ali i rekao kako nitko nije ozlijeđen. Libijski službeni mediji izvještavaju kako su ciljevi napada združenih snaga usmjereni na civilne ciljeve i kako je bilo ljudskih žrtava. Jedan libijski dužnosnik kazao je kako je preko vikenda poginulo 64 ljudi, no taj podatak nije bilo moguće provjeriti.

Glasnogovornik pobunjenika tvrdi kako Gaddafijeve snage dovode civile na bojišnicu u gradu Misrati i kako ih koriste kao živi štit. Jučer su Gaddafijeve pristalice formirale ljudski lanac oko njegove rezidencije u Tripoliju i zajedno s djecom pjevajući pjesme protiv pobunjeničkih 'nametnika'.

10:00 - Nepotvrđeni izvještaji javljaju kako je Gaddafijev sin Khamis u kritičnom stanju nakon što se je pobunjenički borbeni zrakoplov zabio u vojni kompleks u Bab al-Aziziu prošli tjedan. Press TV poziva se na novinsku kuću al-Arabiyu i tvrdi kako je sin na samrti u bolnici. Al-Manara pak izvještava kako je Khamis, najmlađi Gadafijev sin i zapovjednik elitnih brigada već mrtav. Guardian nije mogao potvrditi ove navode.

SAD: Napadi su prilično uspješni

Pošto su zaustavile napredovanje snaga Moamera Gadafija prema pobunjeničkom uporištu Bengaziju, zapadna sile pokrenule su u noći s nedjelje na ponedjeljak drugi val zračnih napada na Libiju, gađajući uglavnom libijsku protuzračnu obranu, prenose agencije.

Intervencija pokrenuta pod okriljem UN-a izazvala je kritiku čelnika Arapske Lige Ama Muse, koji je rekao da je u bombardiraju poginuo veliki broj civila. SAD je međutim ocijenio da su zapadni udari bili "prilično uspješni", te da Pentagon nema infromacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima.

Američki viceadmiral Bill Gortney iz združenog stožera vojske SAD-a kazao je da u operaciji u kojoj uz SAD između ostalih sudjeluju i Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada, nije izgubljen nijedan zapadni zrakoplov, prenosi Reuters.

Gortney je dodao da nema novih libijskih zračnih aktivnosti, te da je libijski radarski nadzor zračnog prostora zahvaljujući operaciji znatno smanjen. Također je rekao da libijska objava novog prekida vatre u nedjelju nije vjerodostojna. "Dovodim u pitanje sve što Gadafi traži. Pozvao je na prekid vatre i potom rekao svojim vojnicima da krenu na Bengazi nakon što je objavio prekid vatre", rekao je Gortney.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da su u sklopu drugog vala napada britanske podmornice ponovno ispaljivale navođene projektile tipa Tomahawk.

"Zajedno s našim međunarodnim partnerima nastavljamo operacije provođenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1973", rekao je glasnogovornik ministarstva.

Američki dužnosnici kazali su da još uvijek nije u potpunosti uklonjena prijetnja napada Gadafijevih snaga na Bengazi, ali su naglasili da su vladine snage nakon napada zapadnih zrakoplova "izolirane i zbunjene".

SAD: Napadi su bili uspješni

Razrušena zgrada nakon savezničkog bombardiranja (Reuters)Razrušena zgrada nakon savezničkog bombardiranja (Reuters)Udari snaga SAD-a, Francuske i Velike Britanije na libijske kopnene snage južno od Bengazija bili su "prilično uspješni", rekao je u nedjelju američki viceadmiral Bill Gortney.

U dosadašnjim napadima na libijske zračne i kopnene snage nije izgubljen nijedan zrakoplov koalicije a Pentagon nema infromacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima, rekao je Gortney.

Viceadmiral Gortney iz združenog stožera vojske SAD-a na konferenciji za tisak rekao je da nema novih libijskih zračnih ili radarskih aktivnosti, te da su one zahvaljujući operaciji znatno smanjene.

Gortney je ocijenio i da libijska objava novog prekida vatre u nedjelju nije vjerodostojna. "Dovodim u pitanje sve što Gadafi traži. Pozvao je na prekid vatre i potom rekao svojim vojnicima da krenu na Bengazi nakon što je objavio prekid vatre".

Gadafi nije na "popisu ciljeva" SAD-a, istaknuo je Gortney. "U ovom trenutku jamčim da on nije na našem popisu meta. Ako se slučajno nađe na mjestu napada, ako obilazi položaj raketa zemlja-zrak i mi ne znamo je li tamo ili nije, onda da. Ali ne gađamo njegove rezidencije".

Gortney je rekao i da su se koaliciji koju su do sada činili SAD, Britanija, Francuska, Italija i Kanada priključili Belgija i Katar.

Snažna paljba u Bengaziju; eksplozije u Tripoliju

Eksplozije i snažna paljba mogle su se čuti na ulicama Bengazija, dok su istodobno snažne eksplozije odjekivale i Tripolijem, izvijestile su agencije.

Snažne eksplozije odjekivale su Tripolijem, a jedna od njih potresla je područje u blizini rezidencije Moamera Gadafija, prenio je dopisnik France pressea.

Oko područja rezidencije-vojarne Bab el-Aziziya na jugu libijskoga glavnog grada podizao se dim, dok se istodobno mogla čuti i pucnjava protuzračne obrane.

Približno dva sata prije toga u Tripoliju je u blizini Gadafijeve rezidencije aktivirana protuzračna obrana.

Reuters je pozivajući se na izjave svjedoka izvijestio o povremenim eksplozijama i snažnoj paljbi koje se čuju na ulicama u središtu Bengazija.

Libijske oružane snage ranije su svojim postrojbama zapovjedile da odmah prekinu vatru.

"Libijske oružane snage dale su zapovijed svojim vojnim jedinicima da održavaju prekid vatre od 21 sat", rekao je glasnogovornik libijske vojske.

Ranije u nedjelju je libijski čelnik Moamer Gadafi rekao da će građanima podijeliti oružje za obranu Libije od snaga zapadnih zemalja.

Nema otpora u Libiji

Francuski vojni zrakoplovi u nedjelju nisu naišli na otpor nadzirući poštivanje zone zabrane letenja nad Libijom, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva obrane na konferenciji za tisak.

Glasnogovornik je rekao je da je 15 francuskih vojnih zrakoplova u nedjelju sudjelovalo u savezničkim patrolama ali da nisu morali pucati na zračne ili kopnene mete jer nisu naišli na otpor.

"Razlog zašto danas nismo izvršili ni jedan napad je što danas još nije bilo prijetnji po stanovništvo", rekao je glasnogovornik ministarstva Laurent Teisseire.

Na pitanje jesu li moguće kopnene operacije protiv snaga libijskog čelnika Moamera Gadafija Teisseire je rekao da se ne razmatra ništa drugo osim zračne operacije.

On je rekao da Katar šalje četiri Miragea 2000/9 koji će u savezničkoj misiji letjeti s francuskim zrakolovstvom, istaknuvši time arapsko sudjelovanje u operaciji.

Vodstvo u nastavku operacije mogu preuzeti Francuska ili Britanija

Borbe su se vodili i tijekom noći (Reuters)Borbe su se vodili i tijekom noći (Reuters)Sjedinjene Države vide nekoliko mogućnosti za preuzimanje budućeg vodstva operacije u Libiji, no arapski saveznici osjetljivi su na mogućnost djelovanja pod zastavom NATO-a, rekao je u nedjelju američki ministar obrane Robert Gates.

"Mislim da ima nekoliko mogućnosti. Jedna je britansko i francusko vodstvo, a druga uporaba NATO-ovih mehanizama", rekao je Gates koji je u nedjelju krenuo u posjet Rusiji.

"Mislim da je Arapska liga osjetljiva na mogućnost djelovanja pod NATO-ovim kišobranom. Pa se tako postavlja pitanje možemo li nekako iskoristiti NATO-ove zapovjedne i kontrolne mehanizme, a da to ne bude misija NATO-a i pod NATO-ovom zastavom", rekao je Gates.

Gates je dodao da bi raspad Libije bio formula za nestabilnost te je podjelu zemlje (na zapadni dio koji drži libijska vlada i istočni koji drže pobunjenici) nazvao formulom za "trajnu nestabilnost" regije.

Gates je rekao da će se tek vidjeti hoće li nametanje zone zabrane leta zahtijevati i dodatne mjere kojima bi se pomoglo pobunjenicima, dodajući da Libijci moraju sami riješiti politička pitanja.

Na kraju je Gates novinarima rekao da su savjetnici predsjednika Obame jednoglasno poduprli odluku o uporabi vojne sile u Libiji.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 21.03.11. 09:02

" a Pentagon nema infromacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima, rekao je Gortney"

Naravno sad Pentagon "nema informaciju o civilnim žrtvama" (bila bi to nezgodna informacija) kaj je laž kakva je bila i onda kad je Pentagon tvrdil kak "ima informaciju da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje".
Ovaj Pentagon je izgleda zanat ućil kod hebranga - sve laži su dozvoljene ak to omogučava pljačku, zloćin i izdaju!
Pa, ljudi moji čim su u akciji engleski pljačkaši i svjetski krvnici (kroz čitavu svoju povijest su to bili i bili budu dok bu svijeta i vijeka) talijanski cigani, američki pljaćkaši i ubojice, a sad su se odjedanput umješali i francuzčići (valjda i njima nestaje nafte) to nemre biti niš dobro i pošteno osim pljačke, paleži, klanja i svekolikog drugog zločina.
Ima li još na ovom svijetu idiota koji vjeruju kak ta zločinačka koalicija nekaj dela poradi širenja demokracije i pravice?


registracija
14/11/07

laufer, 21.03.11. 10:22

Zanimljivo kako ljudi lako zaboravljaju.
Dok su Srbi razvaljivali Vukovar i ubijali po Srebrenici, onda su pozivani Amerikanci, Englezi i Francuzi da spriječe zločin.
Danas kada su ti isti spriječili Gadafijev ulazak u Benghazi i masakr koji je sam Gadafi obećao - pri tom su se u VS pozvali na grešku nečinjenja koja je učinjena u Srebrenici - sad ih se naziva "američkim ubojicama", "engleskim pljačkašima", "francuzčićima".

I pritom ih se još nedopustivo vrijeđa, uspoređujući ih sa Hebrangom.


registracija
24/3/10

bagsy, 21.03.11. 10:45

rejting nato-a se u mojim očima povećao za 2 postotna boda zbog ove akcije


registracija
5/2/08

armagedon01, 21.03.11. 11:22

Libijci su ekonomski gledajući dobro živjeli. Znači nisu se bunili zbog gladi. Smrdi na Amerikance, ali i na "naše" europljane, kojima očito fali kolonija. Nakon što su priznali laži oko upada u Irak sada treba sravniti Libiju, ali i maknuti Gadafija radi Irana. Svejedno je tko puca na civile, mrtvi su svakako, ali ako ih pogode francuzi ili ameri onda je to demokratska smrt.


registracija
13/1/11

Fenris, 21.03.11. 12:13

armagedon01...
otkud ti znas da su libijci zivjeli dobro???
a cak i ako je to rat za naftu, pa sto?? eto prilike i za nase firme da prodaju oruzje ili opremu i da istisnu tamo srbe ..:-))


registracija
20/8/10

McCoy, 21.03.11. 20:32

@laufer
"Dodju tako vremena kad pamet zašuti, budala progovori a fukara se obogati."


registracija
8/7/09

bankar, 21.03.11. 21:05

spriječili ste masakar a prouzročiliste koljažu gelerima


registracija
17/4/10

insajder1, 21.03.11. 21:29

Jebote kakva ironija! Da l' da mu damo Nobelovu nagradu za mir??????


registracija
9/8/09

vinko12, 21.03.11. 22:53

alaj srbadija mrzi aciju koja slici na njihovu noviju povijest. Nego vidim da se boljsevik-antifasist mesic javio s pametnim izjavama o spasavanju gadafija i bin ladina. Trebali su uvesti zabranu oruzja umjesto bombardiranja, kako bi gadafi kao i srbi mogli ubijati svoje protivnike odnosno antikomuniste oli antitotaliste.


registracija
5/3/10

starimudrac, 21.03.11. 23:20

rekli bi srbi: kolumbo, kolumbo, jebem li ti nanu radoznalu!


registracija
30/5/10

Heli, 22.03.11. 02:17

Akcija je trebala biti samo u slucaju ako se neki avion podigne, brod pokrene i tome slicno.

U Jemenu vlast ubija civile-demonstrante ali Jemen nema naftu i to koaliciju ne zanima.

U Bahreinu vlast ubija civile ali tamosnja vlast je prijatelj koalicije, pa prijatelji mogu ubijati svoj narod, jer sta znas ko bi sutra dosao na vlast i kakav bi negov odnos bio prema koaliciji..

Sve u svemu prljavo i bezobrazno od Zapda ali i drugih arapskih rezima.Trebalo je primijeniti egipatski recept, pripremiti Izborni ustav, organizirati izbore, pa ko bijedi neka vlada. Tako bi vlado po volji naroda.Ovako Zapad namece svoje ljude da bi mogli pljackati do mile volje.

"Navika je jedna muka a odvika 10 muka" kako kaze narodna poslovica.Pljackasi se ne mogu tek tako odreci svojih navika.


registracija
17/10/07

Radmila, 22.03.11. 13:13

Ajmo pametni komentatori nek mi netko odgovori: zasto je zapadnoj alijansi bio potrban rat u SFRJ? Molim lijepo , bez rijeci :Ustasa, Partizani, Cetnici, velika Srbija, sve sto bi aludiralo da su krivi narodi u SFRJ. I sta je efekat od tog rata, opet bez aluzijaili imaginacije.


registracija
17/10/07

Radmila, 22.03.11. 13:22

A sto se tice arapskog svijeta ili naroda i plemena, ovim ratom ,njima slijedi genocid, glad, bolesti i smrt . A da se to ne desi do samog istrebljenja GLADNI I JADNI kreniti ce. A kada krenu, bojim se da Evropa ne POCRNI. A mala maca je da joj se desi da samo pocrveni. Jer narod je kao voda nikad ne znas, iz aviona, gdje ce izviriti u punom sjaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika