21.03.2011. / 15:59

Autor: Hina

Bugarski premijer: Intervencija u Libiji pustolovina zbog nafte

"Nafta i buduće iskorištavanje libijske nafte jesu glavni razlozi koji stoje iza te operacije. U mnogim afričkim zemljama, gdje traju neredi, ubijaju se stotine tisuća ljudi, ali ondje nema operacija", dodao je Borisov

Bojko BorisovBojko BorisovBugarski premijer Bojko Borisov nazvao je u ponedjeljak zračne udare međunarodne koalicije u Libiji uz UN-ov mandat "pustolovinom" iza koje stoje naftni interesi.

"Ne sudjelujemo iz jednostavnog razloga što savez nije odredio ciljeve i sredstva kojima bi ih ostvario. Ne bih pustio naše pilote u takvu pustolovinu", rekao je premijer na privatnoj televiziji TV7.

"Nafta i buduće iskorištavanje libijske nafte jesu glavni razlozi koji stoje iza te operacije. U mnogim afričkim zemljama, gdje traju neredi, ubijaju se stotine tisuća ljudi, ali ondje nema operacija", dodao je Borisov.

Čelnik desnice ocijenio je da bi "gospodarsko-financijska blokada" natjerala pukovnika Moamera Gadafija da se "brzo povuče".

Rizik od civilnih žrtava u zračnim udarima na Libiju razlog je što je Sofija "oprezna čak i u potpori koju izražavamo" tom pothvatu, istaknuo je premijer.

Bugarska nije stavila svoje zrakoplove na raspolaganje međunarodnoj koaliciji u Libiji, zbog toga što, kako je rekla, njezini mlažnjaci MiG-21 i MiG-29 sovjetske proizvodnje ne odgovaraju NATO-ovim standardima.

Sofija, međutim, podupire međunarodne napore radi uvođenja zone zabrane letenja iznad Libije, koje zahtijeva UN, i ponudila je humanitarnu pomoć.

Vezane vijesti

Bukovac iza ključa, 20 milijuna na ruke

Bukovac iza ključa, 20 milijuna na ruke

Odvjetnik Stjepana Fiolića Ante Madunić izjavio je danas Hini kako nisu "sasvim točni medijski napisi" po kojima je njegov branjenik nedavno priznao… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 21.03.11. 22:41

POTPISUJEM!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika