22.03.2011. / 21:25

Autor: Hina , Nacional.hr

Zapad ruši Gadafija

Četvrta noć vojnog udara: Počelo novo savezničko granatiranje

Međunarodne snage napale su radarska postrojenja u dvije baze protuzračne obrane Gadafijevih snaga u istočnoj Libiji, izvijestila je televizijska postaja Al Jazeera.

Foto: ReutersFoto: Reuters

21:10 - Počelo je novo bombardiranje vojnih ciljeva u Tripoliju, četvrtu noć za redom, javlja Guardian. Informaciju o početku granatiranja donosi i libijska državna televizija.

19:40 - Channel 4 News javljaju kako se među šest civila koje su izranjavali Amerikanci iz helikoptera, nalazi i dječak kojemu će vjerojatno morati amputirati nogu. To je javila reporterka Lindsey Hilsum, koja je posjetila bolnicu gdje se nalaze ranjeni civili.

18:00 - Prilikom akcije spašavanja dva pilota koji su se katapultirali iz vojnog zrakoplova F-1, američki helikopter pucao je na civile, uslijed čega je ranjeno šest ljudi. Američki zapovjednik udruženih snaga admiral Locklear odbio je komentirati ranjavanje civila tijekom američke akcije spašavanje pilota. Samo je istaknuo kako je pokrenuta istraga.

17:30 - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u utorak je priopćio da je Savez odlučio angažirati mornaricu radi provedbe odluke o embargu na oružje za Libiji te da je dovršio planove za pomoć u provedbi odluke o zoni zabrane leta.

"NATO je odlučio pokrenuti operaciju provedbe embarga na oružje za Libiju. Svi saveznici su odlučni preuzeti svoju odgovornost kako bi se, u okviru rezolucije UN-a, zaustavilo nedopustivo nasilje protiv libijskih civila", kaže se u priopćenju glavnog tajnika objavljenom nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici 28 zemalja članica.

17:12 -Zapadni borbeni zrakoplovi napali su lovac Gaddafijevih snaga koji je letio prema Benghaziju.

17:01 -Novinska agencija AP izvještava kako je Španjolska zadnja zemlja koja se je pridružila međunarodnoj, vojnoj akciji pod zapovjedništvom SAD-a. Španjolski parlament je odobrio zahtjev premijera Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera sa samo tri glasa protiv i jednim suzdržanim. U operaciju će biti poslano četri borbena zrakoplova tipa F-18, opskrbljivač gorivom Boeing 707, podmornica, fregata, špijunski zrakoplov i 500 vojnika.

16:47 -Borbe u zapadnom, libijskom gradu Zintanu malo su se smirile. Ujutro su zabilježeni sukobi i granatiranja u istočnom djelu grada, Gaddafijeve snage sada su se povukle, no 50 do 60 tenkova rasporedile su na sjevernom ulazu u grad. Stanovnici kažu kako je poginulo najmanje deset ljudi i kako nema struje.

16:30 -Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je kako će se ministri vanjskih poslova zemalja koje sudjeluju u međunarodnoj vojnoj akciji sastati za nekoliko dana u jednoj od europskih metropola.

16:12 -Nesložnost i nesigurnost arapskog svijeta oko uspostavljanja zone zabrane letenja ne sviđa se libijskim pobunjenicima. Tranzicijsko nacionalno vijeće u Benghaziju pozvalo je na demonstracije večeras protiv ruskog poziva za ukidanjem zračnih napada i zone neletenja. Očekuje se znatan odaziv. Stanovnici Benghazija su sretni da su započeli zračni napadi međunarodnih snaga, u slučaju da Francuska nije reagirala u subotu kažu kako bi sad bili mrtvi.

15:49 -Alžirski ministar vanjskih poslova Mourad Medelci izjavio je kako su zračni napadi zapadnih snaga 'disproporcionalni' i kako samo pogoršavaju krizu. Alžir je član Arapske lige.

Foto: ReutersFoto: Reuters15:41 -Govoreći u Ženevi humanitarne organizacije su izjavile kako je pružanje humanitarne pomoći ekstremno zahtjevno. "Za UN-ove organizacije teško je za saznati što se točno događa u Libiji. Svjetski program za prehranu primio je izvješća kako je tamo nestašica hrane, većina trgovina u gradovima u kojima se vode borbe zatvorene su. U ostalim dijelovima zemlje, cijene hrane skaču neprestano. Svjetska zdravstvena organizacija izjavila je kako ima sve manje medicinskog materijala, posebno anastetika, koji je potreban ranjenima u borbama. Humanitarne organizacije se nadaju kako će sutra u Libiju dopremiti konvoj s pomoći, ali mnogo toga ovisi o sigurnosnoj situaciji.", rekao je UN-ov glasnogovornik Adrian Edwards za BBC.

15:23 -Libijski dužnosnici su izjavili kako su preko noći koalicijske snage bombardirale mornaričku bazu u istočnom dijelu grada Tripolija.

14:51 -Novinska agencija AP izvještava kako je Katar poslao dva borbena zrakoplova Mirage 2000 i transportni avion C-17 u ispomoć u akciji međunarodnih snaga.

Foto: Reuters/ilustracijaFoto: Reuters/ilustracija14:38 -Britanski, konzervativni zastupnik Richard Ottaway kazao je kako je zabrana na dobavu oružja pobunjenicima 'trenutno sivo područje' i kako bi se to moglo razmatrati. Nastavlja kako i u slučaju da se tako nešto odobri, postoji problem isporuke te to nije riješenje.

14:29 -Pobunjeničke snage još uvijek su pod paljbom vladinih snaga iz Ajdabije iako je taj grad danas bio meta međunarodnih zračnih napada. Revolucionari drže položaje pred gradom.

14:21 -Francusko ministarstvo vanjskih poslova obaijestilo je kako će se ruski poziv na primirje u Libiji vjerojatno razmatrati na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak.

14:14 -Ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov rekao je nakon sastanka s glavnim tajnikom SAD-a za obranu Robertom Gatesom, kako bi hitan prekid vatre bio najbolji način zaštite civila u Libiji. "Hitan prekid vatre i dijalog između zaraćenih strana je najsigurniji put za sigurnost civila", ponovio je. Gates je izjavio kako bi se u nekoliko slijedećih dana borbe u Libije trebale smanjiti i kako su Gaddafijeve izjave o pogiblji civila u zračnim napadima laži. Akcija je usmjerena isključivo na vojne ciljeve.

14:11 -Zapovjednik Britanskog zbora obrane, major-general JohnLorimer, izjavio je kako zajednička operacija u Libiji 'postiže stvarne rezultate' i kako je Gadafijev napad na Benghazi u ponedjeljak 'zaustavljen u korijenu'.

14:07 -Glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona rekao je kako je premijer izvjestio vladu o najnovijim događanjima u Libiji.

14:05 -NATO-vi dužnosnici u zapovjedništvu u Bruxellesu kažu kako u slijedećih nekoliko dana ne očekuju preuzimanje zapovjedništva akcijom u Libiji.

12:29 - Britanski ministar vojnih snaga, Nick Harvey, izjavio je kako britanske kopnene snage neće biti poslane u Libiju. Naglašava kako postoji velika razlika između ograničene intervencije i potpune okupacije, koja je zabranjena pod uvjetima UN-ovog mandata. Na pitanje da li bi britanske kopnene snage mogle biti poslane u obrambenu misiju zaštite civila, rekao je kako postoji i ta opcija, ali u tom slučaju bilo bi to 'zanemarivo'.

12:20 - Glasnogovornik Afričkog zapovjedništva, Vince Crawley, izjavio je kako su oba pilota srušenog zrakoplova F-15 Strike Eagle iskočila na vrijeme. Pretrjepli su manje ozljede, a jedan će morati na manji operacijski zahvat. Crawley dodaje kako avion nije bio pogođen, već se je vjerojatno srušio zbog mehaničkog problema.

11:55 -Ugandski predsjednik Joveri Museveni strogo je osudio zračne napade međunarodnih snaga u Libiji, optužio je zapad za postavljanje dvostrukih standarda. Pita zašto se nije reagiralo na slične događaje u Bahreinu i drugim afričkim i bliskoistočnim zemljama. Galsnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Jiang Yu, rekao je kako Kina traži hitan prekid vatre i razgovore koji bi trebali zaustaviti nasilje. Kina je bila jedna od pet država, koje su bile suzdržane na prošlotjednom glasovanju o UN-ovoj rezoluciji o Libiji. Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je oprezno sročenu izjavu o intervenciji, čini se kako se ipak protive vojnoj akciji. Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako se brazilska vlada nada što skorašnjoj uspostavi primirja, garanciji zaštite civilnog stanovništva i stvaranja uvjeta za početak razgovora. Irački, šiitski, politički vođa Muqtada al-Sadr rekao je kako 'odbija i osuđuje' vanjsku vojnu intervenciju.

11:47 -Novinska agencija AFP izvještava kako su njihova dva novinara i fotograf, s kojima su izgubili kontakt prije više od 72 sata, uhićeni od Gadafijevih snaga.

11:40 -Tajnik za obranu SAD-a Robert Gates stigao je u Moskvu gdje će razgovarati s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvjedevim o situaciji o Libiji. Neće se sastati s premijerom Putinom, za čiju izjavu o 'križarskom ratu' u Libiji je Medvjedev rekao kako je 'neprihvatljiva'.

11:29 -Gadafijeve snage dalje napadaju grad Zintan koristeći teško naoružanje. Misrata je čini se još uvijek u pobunjeničkim rukama. Jedan doktor je izjavio za BBC kako je bolnica u Misrati prepuna žrtava, kako u gradu nema struje, a vode i komunikacije nema više od tjedan dana. Naglašava kako je od jučer pristiglo 125 ranjenih, da nedostaje medicinskog materijala, dok se bombardiranje nastavlja. Za grad Misratu, centar naftne rafinerije i industrije, vlada tvrdi kako je u njihovim rukama već tri dana.

11:12 -Španjolsko ministarstvo obrane izjavilo je kako su se španjolski borbeni zrakoplovi uključili u UN-ovu akciju.

11:08 -Izvjestitelji javljaju kako su zabilježeni novi zračni napadi na Ajdabiju. Nakon preletanja zrakoplova vide se četri velika stupa crnog dima nad gradom.

11:00 -Dopisnik Telegrapha javlja kako je vidio srušeni borbeni avion SAD-a, F-15E Eagle, u polju u Libiji. Piše kako se je srušio zbog 'mehaničke pogreške' i kako je pilot na sigurnom među pobunjenicima.

Međunarodne snage napale su radarska postrojenja u dvije baze protuzračne obrane Gadafijevih snaga u istočnoj Libiji, izvijestila je televizijska postaja Al Jazeera.

Baze se nalaze istočno od pobunjeničkih uporišta u Benghaziju, javila je ta TV postaja, no vijest nisu odmah potvrdile i zapadne vojne snage.

Glasnogovornik Francuske vojske kazao je da francuskih zrakoplova u noći s ponedjeljka na utorak nije bilo u zraku, iako su one proteklih dana bombardirale položaje Gadafijeve vojske na istoku Libije.

Novinske agencije javljaju i o situaciji u glavnog gradu Tripoliju kojim su u ponedjeljak navečer odjekivali protuavionski pucnjevi. Državna televizija izvijestila je da je u glavnom gradu napadnuto nekoliko ciljeva, dok zapadne snage nisu potvrdile nove napade u UN-ovoj misiji osiguranja zone zabrane leta i zaštite civila od napada vojske libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Agencija Reuters javlja da su pobunjenici, koji se vraćaju prema svom istočnom uporištu Bengaziju, učinili malo kako bi kapitalizirali učinke međunarodne vojne intervencije, što podiže vjerojatnost da bi libijski sukob mogao završiti u pat poziciji.

Istovremeno Washington, koji prema pisanju Reutersa strahuje da bi mogao mogao biti uvučen u još jedan rat nakon dugotrajnih kampanja u Iraku i Afganistanu, odlučio se za rušenje Gadafijeva režima, iako je službena Francuska u ponedjeljak ustvrdila kako se nada da će libijska vlast doživjeti kolaps iznutra.

Obama: Politika SAD-a je da Gadafi treba otići

Foto: ReutersFoto: ReutersAmerički predsjednik Barack Obama izjavio je kako je američka politika da libijski čelnik Moamer Gadafi treba otići s vlasti, ali to nije cilj sadašnje vojne operacije zapadnih saveznika, izvijestio je radio Glas Amerike.

Govoreći u Santiagu, u Čileu, Obama je istaknuo da američka vojska podupire međunarodni mandat za uspostavu zone zabrane leta i zaštitu civila u Libiji. Kazao je kako postoje različite faze misije, te da će arapski svijet "apsolutno" u njoj sudjelovati.

Sjedinjene Države, po njegovim riječima, uz vojne napore imaju široki spektar 'alata' za potporu politike izoliranja Gadafija, uključujući i zamrzavanje imovine i uvođenje novih sankcija.

Kazao je kako se situacija u Libiji razvija, a SAD pozorno prati događanja. Prva faza misije, onesposobljavanje libijske protuzračne odbrane je dovršena, rekao je Obama, dodajući da je SAD vodio u prvoj fazi, zbog svojih mogućnosti, ali da će u idućim "danima, a ne tjednima" SAD prenijeti vodstvo drugim sudionicima operacije.

Obama je govorio na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s domaćinom, čileanskim predsjednikom Sebastianom Pinerom, nakon službenih čileansko-američkih razgovora u predsjedničkoj palači La Moneda.

Gates: Libija mora odlučiti o Gadafijevoj sudbini

Foto: ReutersFoto: ReutersAmerički ministar obrane Robert Gates rekao je da Libijci moraju odlučiti o sudbini Moamera Gadafija i dodao da će američko vodstvo operacije u Libiji uskoro prestati. Gates je to rekao prvi dan dvodnevna posjeta Rusiji koji je obilježen zapadnom intervencijom u Libiji koju je ruski premijer Vladimir Putin usporedio s križarskim ratovima.

"Mislim da je svima jasno da će Libiji biti bolje bez Gadafija. Ali o tome moraju odlučiti Libijci", rekao je Gates za novinsku agenciju Interfax u Sankt Peterburgu.

"A mislim da će, dobiju priliku i ne bude li represije, oni upravo to i učiniti. Ali mislim da bi bilo pogrešno da mi kao cilj svoje operacije postavimo napad na Gadafija", rekao je.

Putin čija zemlja kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ima pravo veta, a suzdržala se od glasovanja kojim su zračni udari odobreni, rekao je da je Gadafijeva vlada nedemokratska, ali da to ne opravdava vojnu akciju.

"Rezolucija je manjkava i loša. Sve dopušta", rekao je Putin radnicima u ruskoj tvornici balističkih projektila u Votkinsku u središnjoj Rusiji. "Podsjeća na srednjovjekovne pozive na križarske ratove", dodao je.

Kad u utorak ode u Moskvu na razgovore, Gates se neće sastati s Putinom jer je on otputovao. Sastat će se s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom koji je u ponedjeljak kritizirao Putinove riječi: "Nipošto nije prihvatljivo upotrebljavati izraze koji zapravo vode prema sukobu civilizacija".

Gadafijeve snage tvrde da nadziru Misratu

Foto: ReutersFoto: ReutersTelevizijska postaja Al Arabiya izvijestila je da Misratu, grad na zapadu Libije, sada nadziru snage lojalne Moameru Gadafiju. Postaja je prenijela tvrdnju glasnogovornika Gadafijevih snaga ali dodatne pojedinosti nisu navedene. Izvješće se zbog loših komunikacija nije moglo odmah provjeriti.

Stanovnici grada prije su rekli da su Gadafijeve snage pucale na mnoštvo neonaružanih ljudi u Misrati te da koriste civile kao živi štit protiv napada iz zraka.

Glasnogovornik libijske vlade rekao je da Libija želi stabilnost ali da će uzvratiti, pokušaju li pobunjenici iskoristiti udare zapadnih sila kako bi napredovali prema Tripoliju.

"Naš su cilj mir i stabilnost i jedinstvo Libije. No na kraju ćemo se braniti. Imat ćete naciju od šest milijuna naoružanih ljudi i mi ćemo se boriti. Oko toga nema dvojbe", rekao je novinarima glasnogovornik Musa Ibrahim. Musa Ibrahim je ustvrdio i da je u napadima stranih sila na pomorske luke i zračnu luku u Sirtu ubijeno mnogo ljudi.

"Vidjeli ste to mjesto, zračnu luku u Sirtu. To je civilna zračna luka. Bombardirana je i mnogi su ljudi ubijeni. Bombardirane su i luke", rekao je.

Foto: ReutersFoto: ReutersDužnosnik Sjedinjenih Država koji nije želio biti imenovan u ponedjeljak je rekao da su se Gadafijeve snage nakon zračnih napada povukle iz pobunjeničkog uporišta Bengazija i još dva grada. Dužnosnik je rekao da je napredovanje Gadafijevih prema Bengaziju, Adždabiji i Misrati "stalo" uslijed vojnog djelovanja europskih i američkih snaga. On je, međutim, napomenuo da su Gadafijeve snage i dalje aktivne i da SAD ne vjeruje da se libijski čelnik drži svog obećanja o prekidu vatre.

Viši dužnosnik u pobunjeničkom libijskom Nacionalnom vijeću rekao je da pobunjenici neće pregovarati s Gadafijem o okončanju rata. "Mi smo u ratu koji nam je nametnuo ovaj diktator", rekao je Abdel al-Hafiz Goga na konferenciji za tisak u Bengaziju. "Zbog toga odbijamo pregovarati s njime. Radije bi vidjeli njegov kraj nego pregovarali snjim. Njemu će se suditi zbog njegovih genocidnih djela protiv vlastitog naroda".

Gadafijeve snage granatirale Zintan

Foto: ReutersFoto: ReutersSnage libijskog diktatora Moamera Gadafija u ponedjeljak su granatirale grad Zintan na sjeveru Libije, prisiljavajući stanovnike da bježe i skrivaju se u špilje i planinska područja, izvijestila je agencija Reuters pozivajući se na izjave svjedoka.

Prema izjavama Reutersovih izvora koji su se telefonom javili iz Zintana u napadu je uništeno nekoliko kuća, a srušen je i minaret džamije. U opsadu su tijekom dana poslane i nove snage pa u podnožju planine nedaleko grada sada ima najmanje 40 tenkova.

Švicarski novinar Gaetan Vannay, koji se iz grada pod opsadom također javio telefonom, kazao je da je granatiranje najteže u posljednja tri dana.

"Žestoka bitka danas je počela na istočnom frontu. Žene i djeca skrili su se u pećinama u šumama", kazao je Vannay Reutersu.

Italija želi da NATO preuzme vođenje operacije u Libiji

Foto: ReutersFoto: ReutersItalija je u ponedjeljak od svojih saveznika zatražila da vojne operacije u Libiji stave pod zapovjedništvo NATO-a i upozorila da će inače ponovno uvesti svoje zapovjedništvo u bazama koje je ustupila za misiju.

"Važno je da zapovijedanje prijeđe NATO-u s različitom strukturom koordinacija no što je sada imamo", rekao je talijanski premijer Silvio Berlusconi na skupu u Torinu.

Ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je da će Italija vratiti svoju odvojenu nacionalnu zapovjednu strukturu ako se ne postigne dogovor o nadzoru NATO-a nad misijom uspostave zone zabrane letenja nad Libijom.

"Italija će razmotriti ideju o uvođenju svog vlastitog nacionalnog zapovijedanja u nadzoru svih tih vojnih operacija koje trebaju sedam baza koje je naša zemlja dala na raspolaganje misiji", reklo je ministarstvo u izjavi.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
26/2/11

markirani, 22.03.11. 11:21

Sad mi je potpuno jasno "Kako je počeo rat na mom otoku"?


registracija
22/2/11

grrow, 22.03.11. 14:03

Licemjerje rata u Libiji ........ Nevjerovatna stampedo-intervencija Obame i nametanje zone zabrane letenja u Libiji, unatoč nedostatku vitalnih interesa, prava je galerija licemjerja svjetskih vođa i samozvanih stručnjaka koji zlorabe povijesne analogije. Nema ničeg do vanjskopolitičke krize, stvarne ili zamišljenje, što bi moglo tako zapaliti ono najgore u tim perjanicama ljudskog roda, tim braniteljima demokracije i slobodne trgovine, jebla ih ona.... http://www.balkan-express.org/template-features/2-aktualno/210-licemjerje-rata-u-libiji#210


registracija
6/10/10

rondalo, 22.03.11. 15:31

A što to ima Gadafi za sebe:
http://www.bild.de/BILD/politik/wirtschaft/2011/03/20/libyen-das-gaddafi-imperium/fiat-turin-agip.html


registracija
12/12/10

Klarens, 22.03.11. 21:45

Gle vola zabrinut je za svoje trzhishte brzohrdjajucheg pleha i sad tu nama prdeka o Mominim vrlinama
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika