24.03.2011. / 18:05

Autor: Hina

Srb pozvao na očitovanje protiv ulaska Hrvatske u EU

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb pozvao je državljane Hrvatske da se na referendumu o ulasku u Europsku uniju (EU) očituju protiv jer bi taj ulazak, ustvrdio je, mogao gospodarski upropastiti Hrvatsku.

Daniel SrbDaniel SrbPredsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb pozvao je državljane Hrvatske da se na referendumu o ulasku u Europsku uniju (EU) očituju protiv jer bi taj ulazak, ustvrdio je, mogao gospodarski upropastiti Hrvatsku.

"Ulazak u EU ne donosi ništa dobrog, naprotiv - blokirat će gospodarski razvoj Hrvatske", izjavio je Srb na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu s temom "Zbog čega ne u EU".

Po njegovim riječima, nedostatak političkih preduvjeta za ulazak Hrvatske u EU "naprosto bi mogao gospodarski upropastiti Hrvatsku do te mjere da, umjesto veće stope gospodarskog razvoja, Hrvatska bude gospodarski blokirana niz godina".

Srb smatra kako će najteži trenutak za Hrvatsku biti onaj kada svaka članica EU-a bude pojedinačno ratificirala ulazak Hrvatske jer će pristajanje na ulazak u EU "naplaćivati posebnim uvjetima". Istaknuo je kako se i izvan EU-a može ostarivati gospodarski razvitak, pri čemu je naveo primjer Turske koja nije članica EU-a. "Turska ima dvostruko veću stopu gospodarskog rasta nego tri zemlje članice - Grčka, Bugarska i Rumunjska zajedno", rekao je Srb.

Po njegovim riječima, Hrvatskoj se nameću uvjeti za ulazak u EU kakvi nisu nametani nijednoj zemlji članici bivšega "istočnog lagera", a dodatno je opterećuju i posljedice Domovinskog rata koji se očituju "politički uvjetovanim 'penalima'".

Po Srbovom tumačenju, konkurentnost hrvatskoga gospodarstva ruši se i novcem iz pretpristupnih i pristupnih fondova EU-a jer će taj novac biti namijenjen projektima koji su interesantni Europskoj uniji, ali ne i Hrvatskoj. "Tim sredstvima otvarat će se poslovi stranim proizvođačima opreme, a to znači da ćemo mi otvarati radna mjesta primjerice u Italiji ili Njemačkoj, a kao posljedicu imat ćemo novi rast nezaposlenosti u Hrvatskoj", rekao je Srb.

Također je upozorio da će Hrvatska za prvu godinu članstva u EU-u morati uplatiti 609 milijuna eura članarine, a u drugoj godini ta će se članarina povećati na 630 milijuna eura.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 24.03.11. 23:11

Ako ćemo propasti kada uđemo u EU, tko nam je do sada branio da cvjetamo i razvijamo se?
Pa da nas ta ista EU ne udara u guzicu svaki dan i tjera naprijed, strah me pomisliti što bi bilo.


registracija
11/3/10

Liana, 24.03.11. 23:58

Laufer, bravo- pravo u sridu. Hrvatsku se ne moze usporedjivati sa Turskom nipocemu ( pocevsi od broja stanovnika- 80 miliona- 4 i pol miliona, itd)
Ali ju se moze se usporediti sa Grckom i ostalim duznicima keje EU izvlaci iz problema.
Ako ne udjemo u EU propasti cemo , pa cemo ih onda moliti na koljenima da prime. A buduce generacije ce samo moci misliti kako su im djedovi bili ograniceni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika