26.03.2011. / 17:33

Autor: Hina

Obama: Misija u Libiji već spasila "bezbroj" života

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da je misija zapadnih koalicijskih snaga u Libiji jasna, fokusirana i ograničena i da je njome već spašeno "bezbroj" života civila od krvoprolića kojim je zapretio libijski lider Moamer Gadafi.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da je misija zapadnih koalicijskih snaga u Libiji jasna, fokusirana i ograničena i da je njome već spašeno "bezbroj" života civila od krvoprolića kojim je zapretio libijski lider Moamer Gadafi.

Po njegovim riječima, Gadafijevi zrakoplovni kapaciteti onesposobljeni su, njegove snage više ne napreduju, a potisnute su na pobunjeničkim uporištima poput Bengazija.

"Sasvim je sigurno da je, budući da smo djelovali brzo, spriječena humanitarna katastrofa, a životi bezbrojnih civila, nedužnih ljudi, žena i djece, spašeni su", rekao je Obama u tjednom radijskom obraćanju naciji.

Istaknuo je i da je uloga američkih snaga ograničena u "opsežnom, međunarodnom nastojanju" i naglasio je da američke kopnene snage neće ući u Libiju.

"Naša misija u Libiji jasna je i fokusirana", rekao je Obama, i istaknuo da SAD "ne treba i ne može" intervenirati u svakoj krizi ali da u slučaju situacije kakva je u Libiji, kad međunarodna zajednica to podupre, SAD ima obvezu intervenirati.

Američki predsjednik ponovio je da Gadafi mora prestati napadati civile, povući svoje snage i dopustiti dolazak humanitarne pomoći.

Obamine su riječi dosad najdetaljnije izlaganje strategije američkog predsjednika u Libiji od početka koalicijske operacije prije tjedan dana. U vezi s misijom u Libiji Obama će se, najavila je Bijela kuća, naciji obratiti u ponedjeljak.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 26.03.11. 21:18

Obama: Misija u Libiji već spasila "bezbroj" zivota...
nastavak tecenice ,koji nije dat, glasi :
i "bezbroj" barela nafte.


registracija
16/12/10

5555555555, 26.03.11. 21:18

A to vredi i za tebe Obama

"vidjeti trunku u tuđem oku, a nevidjeti balvan u svom oku.."


koliko je kolateralnih žrtava????

Šta ste napravili u Iraku??

A što u ........

umjesto pomoći uveli ste svoje firme u porušene države (koje ste največim dijelom Vi porušili)

sad im naplačujete sve to i naplačivat će te idučih 100 godina...

koliko mrtvih u Iraku?? tamo ste sva plemena posvađali, sad to mislite u Libiji ....

posvadi pa vladaj::

A EU čelnici za kog rade U SAD 1litra benzina ni 5 kuna
a u EU 11 kuna???

a zašto razlika tolika???


registracija
16/12/10

5555555555, 26.03.11. 21:20

do sad su saveznici više pobili civila nego gadafi??,


a opravdanje rat je rat


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika