26.03.2011. / 21:40

Autor: Hina

200.000 ljudi u Njemačkoj prosvjedovalo protiv nuklearki

Više od dvjesto tisuća prosvjednika okupilo se u subotu u nekoliko njemačkih gradova tražeći zatvaranje nuklearnih elektrana.

U Njemačkoj se prosvjeduje protiv nuklearki (Reuters)U Njemačkoj se prosvjeduje protiv nuklearki (Reuters)Više od dvjesto tisuća prosvjednika okupilo se u subotu u nekoliko njemačkih gradova tražeći zatvaranje nuklearnih elektrana.

Predstavnik jedne od udruga koje su organizirale prosvjede "Ausgestrahlt" izvijestio je o sudjelovanju oko 250.000 prosvjednika u demonstracijama u četiri velika njemačka grada, tražeći hitno zatvaranje 17 nuklearnih reaktora u zemlji.

U Berlinu se, po podacima udruge, okupilo 120.000 prosvjednika, a i policija je ocijenila da ih je bilo "više od 100.000". U Muenchenu se okupilo najmanje 25.000 osoba, a prema procjeni organizatora 40.000, dok je u Hamburgu i Koelnu na ulice izašlo oko 50.000 ljudi. Prosvjednici su izvikivali: "Fukushima nas potiče da zatvorimo sve nuklearne reaktore".

"Prosvjednici koji demonstriraju protiv nuklearki u Njemačkoj nisu se okupili 'od jučer do danas', no Fukushima nas je potaknula da ponovno prosvjedujemo zbog odluke o produljenju radnog vijeka nuklearnih elektrana u našoj zemlji, što je prije nekoliko mjeseci najavila kancelarka Merkel", rekao je za France presse jedan od prosvjednika.

Njemačka kancelarka je nedugo nakon katastrofe u Fukushimi objavila privremeno zatvaranje starih reaktora i kontrolu novijih svaka tri mjeseca, ali ta reakcija, pet mjeseci nakon što je produljila radni vijek nuklearkama za 12 godina u prosjeku, većina stanovnika doživjela kao politički manevar.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika