27.03.2011. / 18:40

Autor: Hina

Clinton i Gates o odlasku Gadafijevih suradnika

Suradnici bliski pukovniku Moameru Gadafiju počeli su odlaziti suočeni s intervencijom koalicije u Libiji, ustvrdili su u nedjelju Hillary Clinton i Robert Gates, čelnici američke diplomacije i obrane.

Hillary ClintonHillary ClintonSuradnici bliski pukovniku Moameru Gadafiju počeli su odlaziti suočeni s intervencijom koalicije u Libiji, ustvrdili su u nedjelju Hillary Clinton i Robert Gates, čelnici američke diplomacije i obrane.

"Postoje brojni diplomati i vojni šefovi u Libiji koji su nesigurni, mijenjaju stranu, odlaze jer vide kako će to završiti", izjavila je američka državna tajnica Clinton u tv emisiji Face the Nation na postaji CBS.

"Ne podcjenjujte mogućnost da se dijelovi režima uruše i odustanu od predanosti libijskom vođi", ocijenio je ministar obrane Gates u istoj emisiji.

"Ne podcjenjujte mogućnost da se i sam režim slomi", dodao je on u emisiji Meet the Press na postaji NBC.

Vojni cilj kojemu teži koalicija nije rušenje pukovnika Gadafija, istaklo je dvoje ministara, podsjetivši međutim da je američki predsjednik Barack Obama pozvao libijskog šefa da "ode".

"Vojna operacija je samo dio onoga što činimo", objasnila je Clinton navodeći zamrzavanje imovine Moamera Gadafija i njegove obitelji te političke kontakte s predstavnicima oporbe.

Američki dužnosnici spomenuli su moguću opskrbu oružjem oporbenih snaga što je omogućeno rezolucijom 1973 Vijeća sigurnosti UN-a, rekla je Clinton.

No, "još nije donijeta odluka u vezi toga", naglasila je ona na postaji CBS. "U kontaktu smo s pobunjenicima. Postoje brojni načini da im se pomogne i o tome raspravljamo s našim saveznicima i nastavit ćemo raspravljati u Londonu u utorak", dodala je Clinton.

Državna tajnica trebala bi u utorak u Londonu sudjelovati na sastanku kontaktne skupine o vojnoj operaciji u Libiji koja obuhvaća zemlje sudionice operacija, uključujući arapske zemlje.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika