28.03.2011. / 09:43

Autor: Deutsche Welle

Katastrofa u Japanu kriva za političku katastrofu stranke A. Merkel

Stranka kancelarke Merkel zabilježila je na izborima u Baden-Württembergu težak poraz. Prvi put nakon 1953. godine CDU će morati u oporbu, a Njemačka će prvi put dobiti jednog "zelenog" šefa pokrajinske vlade.

Angela Merkel (arhiva)Angela Merkel (arhiva)Winfried Kretschmann je čovjek koji će se moći podičiti da je bio prvi "zeleni" pokrajinski premijer u njemačkoj povijesti. On je nakon pobjede obznanio: "Mi ćemo uvesti promjenu politike u ovoj zemlji, krenut ćemo obećanim putem u stvaranje društva za građane i zajedno sa stanovništvom Baden-Württemberga provest ćemo u djelo ovu promjenu politike." Čelni kandidat Zelenih u Baden-Württembergu ovom porukom je aludirao na građanske prosvjede zbog spornog projekta gradnje novog željezničkog kolodvora "Stuttgart 21". U Berlinu su međutim sigurni da je jedna druga tema odlučila i izbore u Baden-Württembergu i izbore u Rheinland-Pfalzu - katastrofa u Japanu.

Gubici velikih

Prekretnica u atomskoj politici koju je kancelarka Merkel najavila tromjesečnim moratorijem i privremenim zatvaranjem sedam najstarijih atomskih elektrana birače nije uvjerila, priznao je glavni tajnik CDU-a Hermann Gröhe. "Vjerujem da je presudno bilo to što se strašan događaj u Japanu dogodio kratko uoči ovih izbora i mi nismo imali vremena ljude uvjeriti u to da ovo nije odluka koja je donesena zbog predizborne kampanje nego doista zbog događaja u Japanu i konsekvencija koje moramo iz njih povući u energetskoj politici. Za to smo imali premalo vremena", tvrdi Gröhe.

CDU je doduše, prema brojkama, s 39 posto osvojenih glasova i dalje najjača stranka u Baden-Württembergu, ali je dobila pet posto manje glasova nego na prošlim izborima. Druga najjača stranka su Zeleni s nešto više od 24 posto glasova, a treća socijaldemokrati s nešto više od 23 posto. U Rheinland-Pfalzu je SPD izgubio gotovo 10 posto glasova, ali je i dalje najjača stranka s 37,7 posto glasova. CDU je osvojio oko 35 posto glasova, a Zeleni 15,4 posto. I Rheinland-Pfalzom kao i Baden-Württembergom će u idućem mandatu vladati crveno-zelena koalicija.

Merkel šuti

Savezna kancelarka Angela Merkel bila jedina šefica stranke koja se sinoć (27.3.) nije pojavila u javnosti. U berlinskoj stranačkoj centrali CDU-a vladalo je potišteno raspoloženje, dok se u središnjici Zelenih slavilo. Šefica stranke Claudia Roth je zaključila kako je "ovo dan koji će dugoročno promijeniti politički krajolik u Njemačkoj", a rezultati "glasna pljuska za crno-žutu politiku koja nije okrenuta prema budućnosti".

I u SPD-u su unatoč gubitku glasova u odnosu na prošle izbori bili zadovoljni - sudjelovat će u formiranju vlasti u obje savezne pokrajine, a vesele se i porazima CDU-a. Glavna tajnica Andrea Nahles je konstatirala: "Crno-žuta koalicija je, može se reći, na umoru."

Liberali shvatili poruku

Posebno bolni su izborni rezultati bili za FDP. U obje savezne pokrajine su liberali imali problema već preskočiti prag od pet posto - u Baden-Württembergu im je to jedva uspjelo, a u Rheinland-Pfalzu im je nedostajalo još par desetina. Glavnog krivca za neuspjeh i šef FDP-a Guido Westerwelle vidi u katastrofi u Japanu: "Ovo je bilo glasovanje o budućnosti atomske energije. I mi smo shvatili poruku", rekao je njemački ministar vanjskih poslova.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
24/11/10

aabar, 28.03.11. 10:36

Nek se i dalje druži s Jacom!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika