29.03.2011. / 15:13

Autor: Hina , Nacional.hr

U ratu u BiH život izgubile 104.732 osobe

U priopćenju se navodi da je ICTY prvi međunarodni sud koji je koristio demografske procjene, ne samo broja ubijenih, već i ranjenih, nestalih, ekshumiranih i identificiranih osoba, raseljenih osoba i izbjeglica

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMeđunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju objavio je u utorak podatke o 'ratnim' demografskim kretanjima na prostoru bivše Jugoslavije koje je na suđenjima koristilo haaško tužiteljstvo i po kojima su u ratu u BiH život izgubile 104.732 osobe, priopćio je ICTY.

U priopćenju se navodi da je ICTY prvi međunarodni sud koji je koristio demografske procjene, ne samo broja ubijenih, već i ranjenih, nestalih, ekshumiranih i identificiranih osoba, raseljenih osoba i izbjeglica.

U priopćenju se ističe da broj od 104.732 žrtve utvrđen kao konačna procjena broja preminulih u Bosni i Hercegovini i dobiven je na temelju 12 različitih izvora. Ti podaci nisu povezani ni s jednom konkretnom optužnicom nego se radi o zbirnom rezultatu izvještaja koji su uvršteni u dokazni materijal u nekoliko suđenja pred ICTY-jem.

Prvi izvještaj demografske službe tužiteljstva odnosio se na broj nestalih osoba nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995. godine i uveden je 2000. kao dokaz u predmetu protiv Radislava Krstića, bivšeg visokog oficira vojske bosanskih Srba koji je osuđen za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici. U tom izvještaju procijenilo se da je 7475 bosanskih muslimana ubijeno nakon pada Srebrenice.

Do sada je napravljeno četrdesetak izvještaja koji se odnose na različite epizode sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Na suđenjima koja se odnose na rat u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, demografski podaci koji su uvršteni u dokaze uglavnom su potjecali od izvještaja stručnjaka i svjedočenja službenih hrvatskih izvora, ponajviše od državne Komisije za zatočene i nestale osobe, navodi se u materijalu tužiteljstva i dodaje da su u nekoliko predmeta suci smatrali da se na značajne dijelove izveštaja te Komisije mogu osloniti.

Navodi se da su ti dokazi predstavljeni na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Milanu Martiću, Mili Mrkšiću i drugima i da su se analize uglavnom bavile brojem nestalih osoba i ekshumiranih tijela osoba hrvatske nacionalnosti, a u novijim izvještajima i srpske nacionalnosti. U priopćenju se ne prenosi nijedna brojka vezana uz Hrvatsku.

U materijalu se navodi i da se, što se tiče broja žrtava i nestalih osoba u čitavoj Hrvatskoj, zbog nepodudarnosti brojeva u različitim izvorima ukupni podaci nisu mogli predstaviti na suđenjima pred ICTY-jem.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 29.03.11. 15:21

ETO VAM KOMŠIJA KOJE SU 350 GODINA ŽIVJELE PO RH I BiH
DRŽITE SE NJIH PA OPET NEKA VAM BELAJ PO ZEMLJAMA RADE KRVOLOCI UBOJICE GENOCIDAN NAROD GORI I OD USTAŠA I OD NACISTA SVIH 7 MILIJUNA I TU ETIKETU SU DOBILI I OD EU I OD SVIJETA MANIJACI U 21 STOLJEĆU USPOREDILI SE SA USTAŠAMA I NACISTIMA ,ETO IM SAD NEKA KREPAVAJU PO BOSNI OTETOJ I SRBIJI KAO IZBEGLICE I PO SVETU MANIJACI


registracija
11/1/10

fluid, 29.03.11. 15:24

Jedan izgubljeni život iz razloga srpske ideologije,je previše.Kako Srbija ima svoju "bibliju"zvanu "Načertanije",radi se o kolektivnom zločinu cijelog naroda.Ako je kod ostatka naroda bivše Juge bilo iznimaka koji su pojedinačno činili zločine,u Srbiji su pojedinci koje se može navesti kao nedužni,iznimke.Ali njih je tako malo da nisu vrijedni spomena osim kao pojedinačni , hrabri i pošteni.


registracija
7/1/11

djani, 29.03.11. 15:30

MANIJACI SRPSKI,NIGDJE NA SVIJETU NIJE ZABILJEŽEN TAKO OTROVAN NAROD I GENOCIDAN ,PA SVIH 7 MILIJUNA DA UČI IZ TIH NAČERTANIJA ŠTO KAŽE FLUID TO JE STVARNO VELIKI PROBLEM NE EU NEGO I SVIJETA,FUJ MANIJACI SMRDLJIVI


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika