29.03.2011. / 16:00

Autor: Nacional.hr

Rat u Libiji: Šesta flota SAD-a onesposobila tri libijska broda

Libijsko Prijelazno nacionalno vijeće izdalo je izjavu svoje vizije Libije nakon Gaddafijeve diktature

Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija Brodovi Šeste flote SAD-a napali su brod Libijske obalne straže Vittoriju i dva manja broda, koji su nasumce pucali na trgovačke brodove u vodama ispred grada Misrate, izvještava BBC.

Vittoria se nasukala, jedan od manjih brodova je uništen, dok je drugi napušten. Gaddafijeve snage krenule su u protuofenzivu, pobunjenici su morali napustiti grad Navfaliju, a trenutno se vode borbe za grad Bin Javad, udaljen 150 kilometara od Gaddafijevog rodnog grada Sirta.

Libijsko Prijelazno nacionalno vijeće izdalo je izjavu svoje vizije Libije nakon Gaddafijeve diktature. Vijeće se poziva na međunarodno humanitarno pravo, želi potpisati Deklaraciju o ljudskim pravima i ostale međunarodne rezolucije i povelje UN-a. Najavljuje kako će uspostaviti ustav i institucije, zajamčiti sva prava državljanima, provesti slobodne izbore. U izjavi se zagovara politički pluralizam, mirna predaja vlasti, višestranačje, osnivanje udruga i organizacija i tako dalje. Iako predstavnici Prijelaznog nacionalnog vijeća ne sudjeluju na današnjoj konferenciji u Londonu, novoimenovani premijer pobunjeničke Libijske republike Mahmoud Jibril, sastao se ujutro s državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton i britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom.

Predsjednik SAD-a po prvi put se je obratio javnosti po pitanju Libijske intervencije u televizijskom obraćanju ujutro. Rekao je kako je početno vodstvo u inicijalnoj akciji spasilo 'nebrojeno mnogo života' i kako će SAD predati zapovjedništvo NATO-u u srijedu. "Mi smo zaustavili Gaddafijevo smrtonosno napredovanje. Mi uvijek moramo izračunati naše interese protivno potrebi za akcijom. Ali to ne može nikad biti argument za nereagiranje na korist onoga što je ispravno", kazao je predsjednik. Neimenovani diplomat izjavio je za novinsku agenciju AFP kako će NATO zapovjedništvo operacijom preuzeti tek u četvrtak.

Novinska agencija AP izvještava kako će SAD poslati svog izaslanika, diplomata Chrisa Stevensa u libijski Benghazi kako bi se uspostavile bolje veze s pobunjeničkim vijećem i vladom. Ista agencija citira dužnosnika ministarstva financija SAD-a, koji je rekao kako pobunjenici koji su sad opet zauzeli ključne naftne terminale i polja mogu prodavati naftu, jer njima nisu nametnute sankcije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 29.03.11. 16:12

'nebrojeno mnogo života'
A one ljude koje su ubile bombe USA, Francuske i ostalih, to se valjda ne racuna...
Ljigavac....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika