29.03.2011. / 17:31

Autor: Hina

Fuele: Brzina približavanja EU ovisi o Srbiji

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izjavio je u utorak, nakon sastanka s potpredsjednikom srbijanske vlade za europske integracije Božidarom Đelićem, kako je 2011. godina vrlo važna za proširenje Unije te da će od same Srbije, kao i rezultata u suradnji s Haaškim tribunalom, ovisiti kojom će se brzinom ona kretati ka članstvu u EU.

Štefan FueleŠtefan FuelePovjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izjavio je u utorak, nakon sastanka s potpredsjednikom srbijanske vlade za europske integracije Božidarom Đelićem, kako je 2011. godina vrlo važna za proširenje Unije te da će od same Srbije, kao i rezultata u suradnji s Haaškim tribunalom, ovisiti kojom će se brzinom ona kretati ka članstvu u EU.

Fuele je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kazao kako Srbija mora biti ambiciozna te pokušati dostići najviše europske standarde što zahtijeva promjenu u načinu razmišljanja i ponašanja te ozbiljno pristupanje reformama.

Govoreći o suradnji Srbije s Haaškim tribunalom Fuele je kazao kako je to za zemlje članice EU vrlo važno pitanje te kako je važno da obveze na tom planu prate i konkretni rezultati.

Upitan hoće li biti moguće da Srbija do kraja 2011. dobije status kandidata za članstvo u Uniji ako haaški optuženik Ratko Mladić ne bude uhićen i predan haaškom sudu, Fuele je kazao kako je to najviše u rukama država članica EU. "Države članice jasno su poručile, a ja ponavljam, kako posvećenost suradnji s Haaškim sudom treba biti popraćena konkretnim rezultatima i ti konkretni rezultati su nešto što se očekuje", kazao je.

Govoreći o započetom dijalogu Beograda i Prištine, Fuele je istaknuo kako je najvažnije da taj dijalog donese konkretne koristi ljudima koji žive na Kosovu. Također je ukazao i na velika očekivanja kada je riječ o regionalnoj suradnji.

Potpredsjednik srbijanske vlade Đelić je istaknuo kako ova godina može biti odlučujuća za europsku perspektivu Srbije i cijele regije te ponovio kako je strateški cilj Srbije u ovoj godini dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU i određivanje datuma za početak pregovora o pristupanju.

"Na tom putu mi ne očekujemo nikakve privilegije, već veoma dobro znamo da takav status iziskuje duboke, brze i kvalitetne reforme", rekao je Đelić dodavši kako je Fueleu poručio da će Srbija ispuniti planirane reforme i sve što je predviđeno Akcijskim planom.

Fuele se tijekom prijepodneva, zajedno sa srbijanskim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, obratio sudionicima na obilježavanju 20. obljetnice međunarodnog programa obrazovne suradnje "Tempus". Razgovarao je i s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem i ministricom pravosuđa Snežanom Malović, a zatim posjetio i srbijanski parlament gdje se sastao s predsjednicom skupštine Slavicom Đukić Dejanović. Fuele se također obratio zastupnicima u srbijanskom parlamentu te je poručio kako je Srbija dobrodošla u EU i da je zamor od proširenja Unije samo mit te je pozvao državne institucije na pojačane napore u provođenju reformi.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 29.03.11. 17:55

A što će vam ta bijeda opančarska i genocidna u EU?
TO SU NAJGORI KRVOLOCI I MANIJACI U SVIJETU ,NEKA IH TAMO U SMRDIJI


registracija
16/6/09

Trenk, 29.03.11. 19:26

Kad oni udju u EU i vi cete Djani biti u Smrdiji zajedno sa njima.
Ovo mi lici na onu " Ruga se lonac loncu" !


registracija
30/12/08

csiki, 30.03.11. 06:38

djani vama je potreban psiholog vi ste opasan za okolinu


registracija
2/1/11

prohujalo, 30.03.11. 09:37

bojim se da cemo mi uci poslije njih....volila bi da grijesim....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika