30.03.2011. / 09:34

Autor: Hina , Nacional.hr

Šef nuklearke Fukushima 'nestao' prije dva tjedna?

Dok se čitav Japan bori da se izbjegne katastrofa još većih razmjera, glavni direktor TEPCO-a Masataka Shimizu nije se oglasio niti je viđen već dva tjedna

Foto: Reuters/arhivaFoto: Reuters/arhivaIzgleda da se japanska nuklearna centrala Fukushima Daiichi "polako oporavlja" od potresa i tsunamija koji je pogodio zemlju, ocijenio je u utorak voditelj nuklearnog odjela američkog ministarstva za energetiku Peter Lyons.

"Ključno je, međutim, dugoročno hlađenje reaktora i bazena s potrošenim gorivom. Koliko ja znam, to još nije uspostavljeno", kazao je Lyons.

Također je kazao da otkriće plutonija u tlu pokraj nuklearke nije neko iznenađenje, osim ako su razine više od normalnih.

"U svim reaktorima koji su u pogonu se gomila plutonij...zasigurno bi bilo razloga za uzbunu kada bi razine bile visoke", kazao je Lyons.

Dok se čitav Japan bori da se izbjegne katastrofa još većih razmjera, glavni direktor TEPCO-a Masataka Shimizu nije se oglasio niti je viđen već dva tjedna.

Naime, u Japanu su se pojavile glasine kako je napustio zemlju, a neki čak govore i o mogućem samoubojstvu, piše Washington Post. Političari ga žestoko kritiziraju jer se nije pojavio na zasjedanju Nacionalnog odbora za nuklearnu sigurnost, a njegov su izostanak nazvali neoprostivim

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika