30.03.2011. / 12:02

Autor: Nacional.hr

Gaddafi opet u protuofenzivi; zemlje zapada odbijaju poslati oružje pobunjenicima

Na međunarodnoj konferenciji u Londonu dogovoreno je kako će zapadne zemlje oformiti kontaktnu skupinu, koja će uključivati i predstavnike arapskih zemalja, a trebala bi sukoordinirati i pomoći Prijelaznom nacionalnom vijeću u uspostavljanu libijske države nakon Gaddafija

Zajednička fotografija svjetskih dužnosnika s jučerašnje konferencije u Londonu (Reuters)Zajednička fotografija svjetskih dužnosnika s jučerašnje konferencije u Londonu (Reuters)Predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio je u intervjuu kako neće narediti isporuku oružja libijskim pobunjenicima, izvještava BBC.

Rekao je kako će SAD pomoći revolucionarima isporučivši im humanitarnu pomoć, medicinske potrepštine i komunikacijsku opremu. Nastavlja kako je Gaddafi oslabljen i kako će morati ultimativno odstupiti. Libijsku krizu okaraterizirao je kao 'jedinstvenu okolnost' oko koje je koalicija država, pod UN-ovim mandatom, morala reagirati kako bi 'spasila mnoge živote'. Naglašava kako su SAD već preopterećene drugim svjetskim pitanjima.

Na međunarodnoj konferenciji u Londonu dogovoreno je kako će zapadne zemlje oformiti kontaktnu skupinu, koja će uključivati i predstavnike arapskih zemalja, a trebala bi sukoordinirati i pomoći Prijelaznom nacionalnom vijeću u uspostavljanu države nakon Gaddafija. Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je na konferenciji kako su Francuska i njeni saveznici spremni isporučiti oružje pobunjenicima, ali samo ako to odobri nova rezolucija UN-a. Državna tajnica Hillary Clinton rekla je kako je rezoluciju UN-a 1973 moguće izmjeniti dopunama i izmjenama stavka oko zabrane isporuke ili embarga na oružje. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kazao je za BBC kako Velika Britanija 'trenutno' nema u planu dati vojnu pomoć pobunjenicima 'u bilo kojem obliku'.

Nastavlja se protuofenziva Gaddafijevih snaga koja je počela u ponedjeljak, pobunjenici su se povukli istočnije od grada Ras Lanufa. Napušten je i grad Bin Javad, dok se nastavlja okupacija Misrate. Pobunjenici ostaju bez zaliha i potrepština, slabo su i organizirani. U Tripoliju blizu Gaddafijeve rezidencije zabilježeno je nekoliko većih eksplozija. Viši Gaddafijev dužnosnik izjavio je kako bi libijska vlada možda mogla prihvatiti podjelu zemlje i naftnih izvora.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika