30.03.2011. / 14:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Hrvatska dobila novi policijski ured za međunarodnu borbu protiv kriminala

Osim policajaca sastavni dio ureda su i predstavnici ministarstava pravosuđa i financija, državnog odvjetništva, USKOK-a, carine, porezne uprave, Ureda za sprječavanje pranja novca i drugih službi koje su uključene u međunarodne istrage

Hrvatska je dobila novi policijski ured koji bi trebao pomoći u suzbijanju prekograničnog kriminala, a riječ je o uredu Međunarodne jedinice za koordinaciju službi za provedbu zakona (ILECU) preko koje će se razmjenjivati obavijesti u međunarodnim istragama te uspostavljati kontakti na strateškoj i operativnoj razini.

Projekt ILECU (International law Enforcement Coordination Units) dio je regionalnog CARDS programa 2005 za zemlje jugoistočne Europe, a uredi su mu već ranije otvoreni i u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.

ILECU je definiran kao nacionalna koordinacijska jedinica koja okuplja točke kontakata za Europol, Interpol, Eurojust, Europsku pravosudnu mrežu, nacionalnu sudbenu vlast, strane časnike za vezu, carinske službe, graničnu policiju, OLAF i ostale redarstvene službe s kojima se surađuje.

Hrvatski ured je nakon dvogodišnje pripreme osnovan pri Odjelu za međunarodnu policijsku suradnju u Ravnateljstvu policije, čiji je načelnik Marijo Rošić i voditelj ILECU ureda. Osim policajaca sastavni dio ureda su i predstavnici ministarstava pravosuđa i financija, državnog odvjetništva, USKOK-a, carine, porezne uprave, Ureda za sprječavanje pranja novca i drugih službi koje su uključene u međunarodne istrage.

Na današnjoj svečanoj konferenciji u zagrebačkom hotelu Panorama povodom otvaranja hrvatskog ureda rečeno je kako je "ILECU filozofija ista kao i Interpolova", a to je mogućnost komuniciranja i brze razmjene podataka putem sigurnih komunikacijskih kanala "24 sata na dan, sedam dana u tjednu".

U otvaranju hrvatskog ureda pomagala je i asistirala austrijska policija, čiji je predstavnik Gerhard Lang naglasio da su zahvaljujući ILECU-u već uhićene stotine kriminalaca. On je uvjeren da će se ILECU poboljšati policijsku suradnju u regiji ali da će se proširiti i na druge europske zemlje jer je za to već iskazan interes.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 30.03.11. 17:57

Za sada mislim
Tra la la !!!!
Zhivi bili pa
VIDJELI !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika