30.03.2011. / 19:24

Autor: Nacional.hr

'Zimski san' produljuje život sisavaca

Život ovih sisavaca je duži ne zato što hibernacijom čuvaju energiju, nego zato što su manje šanse da će ih pojesti grabežljivac dok hiberniraju

"Zimski san" nije gubljenje vremena, nego tajna dugog života nekih sisavaca"Zimski san" nije gubljenje vremena, nego tajna dugog života nekih sisavacaAustrijski znanstvenici otkrili su da hiberniranje ili "zimski san" nije gubljenje vremena, nego tajna dugog života nekih sisavaca, prenosi Earth Times.

Znanstvenici sa Sveučilišta veterinarske medicine u Beču tvrde da su vrstama sisavaca koje hiberniraju godišnje šanse za preživljavanje veće za 15 posto nego šanse sisavaca iste veličine koji su aktivni tijekom cijele godine. Ovo se više odnosi na male životinje, poput puha, koji prespava više od šest mjeseci godišnje.

Život ovih sisavaca je duži ne zato što hibernacijom čuvaju energiju, nego zato što su manje šanse da će ih pojesti grabežljivac dok hiberniraju. "Zimski san" igra važnu ulogu i u sporijim životnim ciklusima, jer životinje koje hiberniraju kasnije dozrijevaju i sporije se razmnožavaju nego životinje iste veličine koje ne hiberniraju.

Vezane vijesti

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Znanstvenici iz Waltham Centra za brigu o ljubimcima i znanstvenici Sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da su trudnice koje posjeduju psa fizički… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 30.03.11. 19:43

Trebamo Sexa Vladu poslati na dugogoisnji zimski san. Mozda ce jednom biti trijezan?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika