03.04.2011. / 13:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Antidepresivi povezani s rizikom srčanih oboljenja

Uzimanje antidepresiva povećava debljinu arterija za 37 mikrona ili za oko pet posto, pokazuje studija više od 500 muških blizanaca predstavljena na sastanku američkih kardiologa u New Orleansu

IlustracijaIlustracijaSredovječni muškarci koji uzimaju antidepresive češće oboljevaju od suženja krvnih žila, što povećava opasnost od srčanog i moždanog udara, od onih koji ne koriste te vrste tableta, zaključci su najnovije studije predstavljene ovog vikenda na skupu američkih kardiologa.

Studija nudi dokaze o pojavi ateroskleroze, koja se utvrđuje debljinom stijenke arterije, bez obzira na to koji se antidepresiv koristi.

Uzimanje antidepresiva povećava debljinu arterija za 37 mikrona ili za oko pet posto, pokazuje studija više od 500 muških blizanaca predstavljena na sastanku američkih kardiologa u New Orleansu.

Među 59 parova blizanaca, u kojima je jedan brat uzimao antidepresive a drugi nije, oni iz prve skupine imali su za 41 mikron deblju stijenku arterije, utvrdili su stručnjaci.

Budući da se stijenka svake godine života zadeblja za deset mikrona, žile blizanaca koji uzimaju antidepresive su četiri godine starije od blizanaca koji ih ne koriste, zaključili su znanstvenici.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika