04.04.2011. / 07:21

Autor: Hina

NATO istražuje pogibiju 13 žrtava zračnog napada u Libiji

NATO je u nedjelju izvijestio da nastavlja istragu o pogibiji devetorice pobunjenika i četvero civila u Libiji koji su najvjerojatnije bili slučajne žrtve zapadnog zračnog udara.

Nato sumnja da su žrtve poginule slučajnoNato sumnja da su žrtve poginule slučajnoNATO je u nedjelju izvijestio da nastavlja istragu o pogibiji devetorice pobunjenika i četvero civila u Libiji koji su najvjerojatnije bili slučajne žrtve zapadnog zračnog udara.

"NATO nastavlja istragu u tom izgredu", rekao je dužnosnik u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu koji je htio ostati anoniman. "Točne pojedinosti teško je provjeriti budući da nemamo pouzdan izvor na terenu", dodao je.

Sjevernoatlantski savez koji je u četvrtak preuzeo zapovijedanje operacijom u Libiji, nije zapravo priznao da je jedan od njegovih zrakoplova bio na mjestu izgreda i da je otvorio vatru. No, ističe taj dužnosnik, "ako netko zapuca na neku od naših letjelica, one imaju pravo na obranu".

Po riječima političkog čelnika u Adždabiji zaduženom za odnose s pobunjenicima, koalicijski zrakoplov je u petak navečer, petnaestak kilometara istočno od Brege, zapucao na konvoj sa pet ili šest vozila, među kojima je bilo i vozilo hitne medicinske pomoći.

Pilot je zacijelo mislio da pobunjenik puca na njega, a on je od veselja pucao u zrak iz strojnice sa svijetlećim metcima, dodao je čelnik Isa Hamis. U tom su udaru poginula devetorica naoružanih pobunjenika i četiri osobe u vozilu hitne pomoći, vozač i tri studenta medicine iz Bengazija, rekao je.

"Podsjećam vas na javne izjave Prijelaznog nacionalnog vijeća i njegova glasnogovornika u kojima se kaže da je vjerojatno riječ o nesretnom slučaju za koji se odgovornost ne može pripisati NATO-u i koji ne umanjuje njihovu potporu međunarodnoj zračnoj kampanji", rekao je u nedjelju NATO-ov dužnosnik.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika