05.04.2011. / 17:09

Autor: Hina

Francuska će intervenirati u Obali Bjelokosti samo na molbu UN-a

Francuska je u utorak objavila da će intervenirati u Obali Bjelokosti jedino na zahtjev Ujedinjenih naroda i jedini joj je cilj uništiti teško naoružanje dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagba koji je pak optužio Pariz za izravne napade na njegovu domovinu, javile su agencije.

Laurent Gbagbo (Reuters)Laurent Gbagbo (Reuters)Francuska je u utorak objavila da će intervenirati u Obali Bjelokosti jedino na zahtjev Ujedinjenih naroda i jedini joj je cilj uništiti teško naoružanje dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagba koji je pak optužio Pariz za izravne napade na njegovu domovinu, javile su agencije.

"Francuska intervencija završit će čim se izvede zadaća UN-ove misije (ONUCI)", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero te objasnio da je "njihov cilj pomoći ONUCI-ju (UN-ova misija) neutralizirati teško oružje u rukama Gbagbovih snaga".

Predsjednik Gbagbo, koji je izgubio na izborima, ali odbija povući se s vlasti, optužio je Francusku.

"Čudimo se što Francuska izravno napada Obalu Bjelokosti" jer predsjednik Gbagbo "nikada nije zatvorio vrata pregovorima", a "napose ne u okviru Afričke unije", rekao je njegov glasnogovornik.

Optužio je francuske vojnike da "bombardiraju sva strateška mjesta, vojna i nevojna" i rekao da "ima mnogo mrtvih", među njima i civila "jer su vojnici živjeli s obiteljima".

Međunarodna zajednica priznala je izbornu pobjedu Alassanea Outtare, ali Gbagbove snage još nadziru predsjedničku palaču u Abidjanu.

Licorne, (Jednorog), francuska vojna snaga u Obali Bjelokosti od 1.650 ljudi, u ponedjeljak navečer je zajedno s UN-ovim snagama intervenirala kako bi uništila teško naoružanje, javlja Reuters.

Nekih 2.000 osoba, uglavnom stranaca, sklonilo se u francusku vojnu bazu blizu zračne luke u Abidjanu.

Gbagbov glasnogovornik ponovio je da se predsjednik neće povući s vlasti u on u tome ustraje od studenoga kada je UN priznao Ouattarinu pobjedu.

U sukobima i kaosu u toj zemlji od tada je poginulo 1.5000 ljudi.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika