07.04.2011. / 14:02

Autor: Hina

Tadić: Srbija ne smije izborima ugroziti dobivanje statusa

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je, u razgovoru za beogradski dnevnik "Večernje novosti" od četvrtka, kako Srbija ne smije izbornim procesom ugroziti proces dobivanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji te kako taj proces može biti ugrožen umjetnim izazivanjem krize i nasilja na ulicama.

Boris TadićBoris TadićSrbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je, u razgovoru za beogradski dnevnik "Večernje novosti" od četvrtka, kako Srbija ne smije izbornim procesom ugroziti proces dobivanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji te kako taj proces može biti ugrožen umjetnim izazivanjem krize i nasilja na ulicama.

Govoreći o izvanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, čije zakazivanje traže oporbene stranke oporbe najavljujući prosvjede, Tadić je kazao kako organizatori prosvjeda to moraju imati na umu dodajući da "ako samo jedna zemlja svojim vetom 'podigne rampu' za status, nijednom izbornom radnjom to nećemo popraviti".

Također je istaknuo kako to nije pitanje jedne političke stranke, nego svih stranaka i svih građana i da je zato Srbiji o tome potreban nacionalni konsenzus te da ga traži od svih sudionika političkog života.

Upitan hoće li pozvati oporbu, konkretno Tomislava Nikolića, lidera vodeće oporbene Srpske napredne stranke (SNS), na dijalog o tom konsenzusu, Tadić je kazao kako ta komunikacija nikad nije ni prestala te da sa svojim protivnicima nikad ne izbjegava komunikaciju. "Nema nikakve dileme da je dijalog koristan, i o datumu raspisivanja izbora i o svim političkim temama. Ali, on se ne može voditi tako da poslije njega ostaju poraženi i pobednici. Ne može se dijalog voditi postavljanjem ultimatuma", istaknuo je.

SNS je za 16. travnja u središtu Beograda najavio veliki narodni miting na kojem će biti zatraženo raspisivanje parlamentarnih izbora. Početkom veljače SNS je u središtu Beograda, na skupu koji je ta stranka organizirala u suradnji s još tri manje oporbene stranke, okupila više desetina tisuća građana tražeći od vlasti raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora u roku od najviše dva mjeseca. Organizatori su okupljenima poručili da će u suprotnome za dva mjeseca ponovno organizirati prosvjed koji će trajati sve dok izbori ne budu raspisani.

Srpska napredna stranka (SNS) nastala je krajem listopada 2008. godine od nekadašnjih članova Srpske radikalne stranke (SRS), čiji je predsjednik Vojislav Šešelj, a koji su stali uz bivšeg Šešeljeva zamjenika Tomislava Nikolića nakon njegova sukoba sa Šešeljem. Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja koji se povremeno pojavljuju u medijima, SNS je na glasu kao najjača oporbena stranka i glavni konkurent Demokratskoj stranci, koja je stožerna stranka aktualne vladajuće koalicije.

Beogradski dnevnik "Danas" prenio je, pozivajući se na istraživanje javnog mnjenja koje je, kako navodi, u ožujku provela jedna od najpoznatijih srbijanskih agencija, čije ime nije navedeno, kako bi za koaliciju okupljenu oko SNS-a u ovom trenutku glasovalo 41,7 posto građana, dok bi Demokratska stranka mogla računati na potporu 24,3 posto birača. Prema tom izvoru, piše "Danas", za raspisivanje izvanrednih izbora zalaže se 66,4 posto građana. Istodobno je po prvi put postotak potpore za ulazak Srbije u EU pao ispod 50 posto.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
24/11/10

aabar, 07.04.11. 14:35

Naučio od Jace........


registracija
7/1/11

djani, 08.04.11. 07:37

Bolje i on za susjeda iako je 90-ih mislio kao 90 posto srba pa im se izjalovilo nego onaj ludi grobar


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika