07.04.2011. / 14:51

Autor: Deutsche Welle

Krediti opet poskupljuju?

Europska središnja banka povećala je kamatnu stopu s 1 na 1,25 posto kako bi smanjila opasnost od rastuće inflacije. Što će to značiti za poduzetnike i građane?

Europska središnja bankaEuropska središnja bankaKamatna stopa Europske središnje banke bila je tijekom posljednje dvije godine najniža u povijesti, a svrha joj je bila da potakne gospodarski rast za vrijeme financijske krize. Međutim, zbog sve većeg rizika od rasta inflacije, predstavnici te banke odlučili su povećati dosadašnju stopu s 1 na 1,25 posto. Banke koje budu posuđivale novac od Europske središnje banke automatski će povećati i kamatne stope svojih kredita, što će se najprije odraziti na džepu potrošača i poduzetnika. Rast od 0,25 posto se na prvi pogled možda i ne čini značajnim. Međutim, znatno će ga osjetiti osoba koja, na primjer, želi podići kredit od 200.000 eura za kupovinu jedne nekretnine u Berlinu. Financijski savjetnik Ekkehard Enkelmann objašnjava: "Tijekom cijelog niza godina, odnosno roka otplate kredita, to će sigurno biti između 8 i 12 ili 13 tisuća eura više, a to je vrlo mnogo novca."

Profitiraju samo štediše

Sumnjičavi su i ekonomski stručnjaci. Smatraju da će skuplje kamate, a time i skuplji krediti biti kočnica za nove investicije preduzetnika i svakodnevnu potrošnju. Nedostatak investicija i pad opće potrošnje negativno će se odraziti na cjelokupnu ekonomsku moć. To potvrđuje i primjer Sandre Witzke, vlasnice jedne reklamne agencije. Trenutno u svojoj agenciji zapošljava 20 radnika, a planirala je i njezino proširenje. Za početak joj je potreban kredit za novi tiskarski stroj koja košta 160.000 eura. Rastom kamate, raste i Sandrina nesigurnost: "Sada razmišljamo! Rastom kamatne stope, rastu i naši troškovi nabave. Kao poduzetnica sve to moram prethodno odvagnuti i vidjeti mogu li sebi uopće još priuštiti takvu jednu investiciju."

Nova odluka Europske središnje banke ima i svoju drugu, pozitivnu stranu medalje. Od povećane kamatne stope profitirat će štediše, koje će za oročenu štednju dobivati malo veće kamate u odnosu na dosadašnje, koje su imale više simboličan karakter.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 09.04.11. 09:10

Pripremite se za novu krizu. Ovaj puta može biti još gora. sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika